Polisen sökte efter person som setts i närheten av flygplatsen

Smedby/Kläckeberga Artikeln publicerades
Polisen använde hundar för att söka av området kring flygfältet i Kalmar.
Foto: Lotta Zaar
Polisen använde hundar för att söka av området kring flygfältet i Kalmar.

Ett tips ledde till den stora polisinsatsen vid flygplatsen i Kalmar på torsdagen, där även polishuset skyddades av tungt beväpnad polis. Enligt uppgifter till Östra Småland ska en kvinna ha med tipset att göra. Flera vittnen har sett en person som kan vara den kvinna som polisen söker.

Det var vid tiotiden på torsdag förmiddag som det började vimla av poliser vid flygplatsområdet. Då fanns polisbilar uppställda på Kläckebergavägen, både i utkanten av Smedby och vid korsningen mot Elverslösa. Samtidigt sökte poliser av området till fots, vissa med hjälp av hund. Allmänheten såg även att poliser befann sig inne på flygfältet.

Tidningen erfar att det var en kvinna som de ville få tag på. Enligt polisen ska hon inte ha utgjort något hot, utan man ville enbart komma i kontakt med henne. Trots detta så var flera poliser vid sökinsatsen klädda i skottsäkra västar och utrustade med förstärkningsvapen. En polis beskriver även uppdraget som att man ”jagar en farlig person”. Senare på torsdagen är polisen tydlig med att det inte finns någon hotbild mot polishuset eller omgivande områden.

På den här vägen vid flygplatsområdet gick en kvinna på onsdagskvällen. På onsdagen letade en stor sökinsats efter henne.
På den här vägen vid flygplatsområdet gick en kvinna på onsdagskvällen. På onsdagen letade en stor sökinsats efter henne.

Längs med Kläckebergavägen pågår arbeten för att dra fiber till hushållen där. En entreprenör arbetade kvar sent på onsdagskvällen. Han åkte längs med vägen och passerade flera gånger en kvinna. På torsdagen fick han ingående berätta för polisen om vad han sett.

Ett par som bor i området såg också en person som de reagerade på.

– Vi satt och såg på tv när han eller hon gick förbi, säger kvinnan som uppskattar att klockan var runt åtta på onsdagskvällen.

Paret reagerade på vandrarens klädsel.

– De såg annorlunda ut på något vis, säger mannen.

– Det var en mindre person som hade på sig lite för stora militärliknande kläder, berättar kvinnan.

– Personen hade en stor ryggsäck och bar på något, kanske var det ett liggunderlag.

Personen som paret såg gick mot det område som polisen hårdbevakade under torsdagen.

Vid 11.20 på torsdagen höjde polisen även säkerheten vid polishuset i Kalmar genom att flera poliser placerades utanför ingången. De var beväpnade och bar skyddskläder. Eftersom all tillgänglig personal deltog i sökinsatsen vid flygplatsområdet var det flera chefer som fick lämna sina skrivbord för att sköta bevakningen. Vid 15.37 meddelade polisen att bevakningen vid polishuset var avslutad.

Men insatsen i Kalmar fortsätter.

– Arbetet pågår på olika sätt, säger Evelina Olsson som är presstalesperson för polisen i region Syd.

Hon vill inte bekräfta att det är en kvinna som polisen söker, men berättar att ingen har gripits i ärendet och att det inte heller finns någon åklagare som leder insatsen. Det är även oklart varifrån insatsen leds, om det är lokalt eller nationellt.

– Ärendets karaktär gör att jag inte kan säga så mycket. Om det hade varit fara för allmänheten så hade vi gått ut med det. Det är ett kontrollärende där vi undersöker uppgifter i ett ärende.

Vad kan ett kontrollärende handla om?

– Det kan vara en konstig väska på torget, grannar som skriker, ja det kan vara i princip vad som helst. Förhoppningsvis har vi mer information att delge imorgon (fredag).