Polisen söker nya tips om Annelie Ojonen

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Privat

Den 19 september 1997 försvann Annelie Ojonen från sitt hem i Färjestaden. Nu vill polisens utredningsgrupp för kalla fall ha hjälp från allmänheten.

På polisens hemsida publiceras nu information om olösta mord och dråp, kalla fall, där man behöver hjälp från allmänheten. Det första fallet i Kalmar län rör Annelie Ojonen.

Annelie anmäldes försvunnen av sin sambo vid klockan 19.30 fredagen den 19 september 1997. Sambon hade lämnat hemmet på morgonen för att åka till sitt arbete. Då sov hon fortfarande. När sambon kom hem stod Annelies bil parkerad på uppfarten men hon var försvunnen. Efter att ha samtalat med Annelies familj och vänner och fått veta att de inte heller sett till henne anmälde han Annelie försvunnen. Dagen innan hon försvann hade hon berättat att hon var gravid. Fallet väckte stor uppmärksamhet, och många var engagerade i sökandet efter henne

Under utredningens gång kom det fram information som gjorde att polisen utredde ärendet som mord. Sambon satt häktad i två månader misstänkt för mord alternativt dråp, men släpptes. Han nekade till all inblandning.

Spaningsledarens teori är att Ojonen dödades och att kroppen dumpades från Ölandsbron.

Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp. De fallen blir överförda till en särskild utredningsgrupp som jobbar med kalla fall. Ny information gör att polisens kalla fall-grupp återigen kan börja arbeta med fallet.

I januari 1998 grävde man upp fjärrvärmeledningar i Kalmar för att leta efter Annelie Ojonen.
Foto: PeO Larsson
I januari 1998 grävde man upp fjärrvärmeledningar i Kalmar för att leta efter Annelie Ojonen.

Preskriptionstiden för mord och dråp togs bort 2010. Det innebär att utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 aldrig läggs ner.

På polisens hemsida ska besökarna kunna hitta information om de olika ärendena och var de kan vända sig om de skulle ha information om ärendet.

– Vi försöker alltid att hitta nya sätt för att röra oss framåt i våra utredningar och vår förhoppning är att vi genom att vända oss till allmänheten ska få tillgång till ny information. Vi vet att det finns människor därute som har för oss väldigt värdefulla uppgifter, säger Bo Lundqvist, som är chef för Kalla fall.

Det blir ytterligare en publiceringsomgång under våren 2019.