Polisen som skrek ”arabjävel”: ”Hade en dålig dag”

Kalmar/Emmaboda Artikeln publicerades
På 43-åringens ljudinspelning hörs polismannens bland annat ryta ”arabjävel” åt honom. Polisen menar att 43-åringen medvetet provocerade honom och redigerat ljudinspelningen i efterhand.
Foto: Tomas Löwemo
På 43-åringens ljudinspelning hörs polismannens bland annat ryta ”arabjävel” åt honom. Polisen menar att 43-åringen medvetet provocerade honom och redigerat ljudinspelningen i efterhand.

På måndagen var det rättegång mot en polis i 60-årsåldern vid Kalmar tingsrätt. Polisen ska bland annat ha skrikit ”arabjävel” och ”åk hem till ditt jävla land” till en 43-årig man vid ett asylboende våren 2016.

Östra Småland har tidigare rapporterat om den dramatiska händelsen i april 2016 då ett 20-30-tal personer på ett asylboende i Emmaboda var nära att starta ett upplopp. Orsaken till bråket ska enligt poliserna som deltog i insatsen vara 43-åringen som flera dagar i rad besökte boendet för att uppvigla de asylsökande.

Den åtalade polisen ingick i den andra patrullen som anlände till platsen.

– När vi kommer dit är stämningen riktigt riktigt taggad och våra kvinnliga kollegor, som var först på plats, pekade ut [43-åringen] som den som uppviglat stämningen, berättade polisen under måndagens rättegång.

Poliserna kom överens om att 43-åringen skulle omhändertas samt släppas ett par kilometer bort för att kyla av stämningen.

– När vi tar tag i honom och förklarar att vi ska omhänderta honom så är han väldigt ilsken och skriker ”nazister” och ”nazistsvin” till mig och min kollega.

– Han stretade emot när vi lastade honom i bilen och jag känner då att det inte känns roligt att lämna våra kvinnliga kollegor ensamma med de ilskna och uppjagade personerna på asylboendet. För våra kollegors säkerhets skull så ville vi släppa av honom så fort som möjligt för att kunna återvända.

De två poliserna kör 43-åringen knappt tre kilometer bort och det är när mannen ska släppas av som den åtalade polisen uttalar de rasistiska förolämpningarna.

Ljudet från händelsen spelades in av 43-åringen och utgör den starkaste bevisningen mot polismannen. Vid måndagens huvudförhandling spelade åklagaren upp inspelningen och rätten kunde tydligt höra hur polismannen är ursinnig och bland annat ryter ”arabjävel”, ”åk hem till ditt jävla land” samt ”jag tål inte sådana som dig”.

Inför rätten förnekar polismannen inte att han sa de aktuella förolämpningarna. Men han menar dels att inspelningen redigerats för att framställa honom negativt dels att han blev provocerad. Alltsammans menar han är en hämnd från 43-åringen som egentligen var riktad mot ägaren till asylboendet.

– Han hade inspelningsutrustning på sig med avsikt att få personalen eller [ägaren till asylboendet] att uttala sig olämpligt. Inspelningen skulle han sedan lämna till media, därmed hade [ägarens] entreprenörskap inom asylbranschen varit avslutad. Nu blev det i stället jag som till slut blev ilsken på honom.

43-åringen lämnade senare inspelningen till Barometern.

I inspelningen hörs polismannens förolämpningar, men även 43-åringen som flera gånger säger åt polismannen att han ”inte är en riktig polis”. Detta menar polismannen var det som fick det att brista för honom.

– Jag bara kände att jag har varit polis i 32 år och gjort skäl för mig.

– Då ska den här mannen som bara springer runt och leker inte säga att jag inte är en riktig polis.

Enligt polismannen fanns det även flera bakomliggande skäl till hans reaktion. Bland annat hade han den aktuella dagen tvingats byta ett kvällspass mot ett dagpass vilket förstört hans nattsömn.

– Jag var trött och sliten. Och på morgonen hade vi haft ett tungt ärende med en yngre kille som jag försökt stötta och som meddelat att han skulle ta livet av sig. Vi var hemma hos hans mamma och hans före detta och fick läsa alla hans sms. Det var en väldigt tråkig början på dagen och vi hade inte heller fått äta något utan skickats direkt till asylboendet.

Vidare uppger han att han var stressad över att kollegorna vid asylboendet lämnats ensamma med de mycket upprörda personerna. När 43-åringen sedan vägrade lämna bilen och fick släpas ur, vilket fördröjde poliserna, tappade han fattningen.

– När han sa ”du är inte en riktig polis” så fick han säkringen att gå. Jag hade sovit dåligt, haft en dålig dag och säkringen var inte längre på 30 ampere utan snarare 15.

Att han kallade 43-åringen för ”arabjävel” förklarar polisen med att det inte har med nationalitet att göra utan att han hade kallat mannen för motsvarande förolämpning även om han hade varit dansk, finsk eller rysk.

Polismannen och hans advokat betonade även att 43-åringen ljugit i andra delar av utredningen. Bland annat påstår han att poliserna inte släppte honom tre kilometer bort utan cirka 18-19 kilometer bort. En utskrift från polisens kommunikationscentral visar emellertid att polismannen och hans kollega meddelade att de återvänt till asylboendet nio minuter efter att 43-åringen omhändertagits.

– Det är bara struntprat att vi skulle ha hunnit 18-19 kilometer bort och tillbaka på nio minuter. Det hade krävt en halvtimme, säger polismannen.

Polismannen står åtalad för olaga hot och förolämpning samt i andra hand tjänstefel.