"Polisen struntar i butiksstölder"

Kalmar Artikeln publicerades
Det stjäls för 4,6 miljarder årligen i landets butiker.Men eftersom polisen inte kommer, även om en tjuv tagits på bar gärning anmäls stölderna i allt mindre utsträckning.
Foto:Peter Lyd n/TT
Det stjäls för 4,6 miljarder årligen i landets butiker.Men eftersom polisen inte kommer, även om en tjuv tagits på bar gärning anmäls stölderna i allt mindre utsträckning.

Trots att butiken har tagit tjuven på bar gärning kommer inte polisen. Varannan anmälan om butiksstölder läggs omedelbart ner av polisen. Nu struntar många butiker i att höra av sig till polisen.

I Kalmar län anmäls ungefär två butiksstölder om dagen till polisen.

Men butiker och varuhus i Kalmar anmäler i allt mindre grad stölderna i butik. 2004 gjordes det 1 049 anmälningar. Tio år senare var det bara 612. Butikerna struntar i att anmäla eftersom man menar att det ändå inte leder till något, menar nu ICA-handlarna.

Uppgivenheten bland butiksanställda och handlare i Sverige är stor, säger Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs och branschfrågor på ICA-handlarnas förbund som nästa vecka drar i gång Säkerhetsveckan.

  – Det är en mycket frustrerande situation för alla som jobbar i butik. Man kan ta samma person för stöld flera gånger, utan att polisen kommer när man ringer.

  – Samtidigt är det inte tillåtet att portförbjuda någon även om vederbörande tagits för stöld i butiken en mängd gånger.

  Säkerhetsveckan, 24-30 april, är ett initiativ av Svensk Handel, Livsmedelshandlarna och ICA-handlarnas Förbund för att uppmärksamma förbisedda mängdbrott och ofullständig statistik.

  Det beräknas att omkring 2 miljoner butiksstölder sker varje år. Två procent, 40 000 brott, anmäls. Av dessa läggs 20 000 ner direkt.

  – Det kan vara olika skäl, det vanligaste är helt enkelt att polisen inte har resurser, säger Elisabeth Due.

  – Vi vill inte klaga på enskilda poliser, de gör säkert så gott de kan, men resurserna räcker inte till. Av dem som verkligen tas upp av polisen läggs ytterligare en stor del ner av rättsväsendet som alltför ofta avskriver mängdbrott.

  Beräkningar visar att det stjäls för 4,6 miljarder årligen i Sveriges butiker. Bara momsförlusterna för staten uppgår till mer än en halv miljard.

  För personalen innebär stölderna kraftigt försämrad arbetsmiljö och osäkerhet, säger Elisabeth Due.

  – Att arbeta i butik är ett underbart jobb, men när stölderna ökar och tjuvar ska konfronteras utan att man kan räkna med polisstöd känns det som om trivseln på jobbet kraftigt minskar. Det påverkar arbetsglädjen.

  Under Säkerhetsveckan kommer handlarna att polisanmäla alla brott man upptäcker. Förra året ökade antalet anmälningar med 40 procent under den veckan. Så stor del av de upptäckta brotten kan man alltså räkna med att handlarna i vanliga fall struntar i att anmäla.

  Snittvärdet på en stöld i butik är 700 kronor, så det handlar inte om en kexchoklad som slinker ner i fickan. I flera fall har stölderna visat sig vara organiserade.