Polisen varnar för lägenhetsbedrägerier

Kalmar Artikeln publicerades

Har du blivit antagen till en utbildning i en annan stad och letar lägenhet? Då finns det en del saker som kan vara viktiga att tänka på. Nu varnar polisen för lägenhetsbedrägerier.

Det är många som fått sina antagningsbesked inför hösten och som nu letar bostad. Då det inte alltid är lätt att få tag i en bostad finns det risk för att stöta på bedragare, skriver polisen på sin Facebooksida.

För att skydda sig finns det olika saker man kan göra. Bland annat tipsar polisen om att det kan vara bra att göra ett besök i bostaden innan man betalar någon förskottshyra, vilket är ett enkelt sätt att kontrollera att det ens finns en bostad.

Fakta

Det här ska man tänka på

Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.

Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.

Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.

Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig tyder på bedrägeri, vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Speciellt om det råder bostadsbrist och säljarens marknad.

Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott.

Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.

Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Visa mer...