Poliser och protester när högerextrema Alternativ för Sverige talade på torget

Larmtorget Artikeln publicerades
Demonstranter vänder ryggen till.
Foto: Andreas Bendroth
Demonstranter vänder ryggen till.

Ett tiotal poliser och upp emot ett 50-tal åhörare, mestadels motdemonstranter, befann sig på Larmtorget på onsdagen när högerextrema Alternativ för Sverige höll torgmöte inför EU-valet.

Alternativ för Sverige är just nu ute på sin så kallade ”Frihetsturné” inför EU-valet. Det högerextrema partiet grundades av personer ur Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund SDU 2018. Partiet kallar sig för det enda ”Swexit-partiet” i Sverige då de propagerar för ett utträde ur EU, dessutom vill de införa ett omedelbart asylstopp och inleda en aktiv återvandringspolitik. På onsdagseftermiddagen anlände partiledare Gustav Kasselstrand till Kalmar och Larmtorget. Med sig på scenen hade han den tidigare Sverigedemokraten Thoralf Alfsson som på sin blogg har gett Alternativ för Sverige sitt stöd inför EU-valet.

Unga Feminister Kalmar och Grön Ungdom Kalmar län hade inför torgmötet bjudit in till en motdemonstration på Facebook och i publiken på onsdagen fanns det många demonstranter med plakat och Pride-flaggor. Flertalet personer valde att vända ryggen till när Kasselstrand och Alfsson talade.

Totalt var ett tiotal poliser på plats, men den enda incidenten värd att nämna var i början av Kasselstrands tal när en kvinna valde att ställa sig framför partiets livesändning med en Pride-flagga, vilket gjorde att några partisympatisörer konfronterade kvinnan.

Kvinnan flyttade sen på sig efter att ha blivit tillsagd av polis.