Polisinsats skulle förhindra allmänfarlig ödeläggelse

Kalmar Artikeln publicerades
Torsdagen 16 maj körde många polisbilar omkring i området runt Kalmar Öland Airport. Polishuset inne i Kalmar hade också extra bevakning med poliser i skottsäkra västar.
Foto: Lotta Zaar
Torsdagen 16 maj körde många polisbilar omkring i området runt Kalmar Öland Airport. Polishuset inne i Kalmar hade också extra bevakning med poliser i skottsäkra västar.

Det var för att stoppa ett allvarligt brott som polisen genomförde sin stora insats vid flygplatsen i mitten av maj. Kvinnan som polisen jagade misstänks ha förberett allmänfarlig ödeläggelse.

Polisens utredning är skyddad av sekretess, men brottet som kvinnan misstänks för är förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Det uppger en polis för Östra Småland.

Straffet för allmänfarlig ödeläggelse är fängelse i lägst ett år och högst 18 år eller livstid.

Tidningen har begärt ut polisanmälan om händelsen 16 maj som orsakade ett stort polispådrag i Kalmar, både vid polishuset och längs med Kläckebergavägen.

Av anmälan framgår att insatsen började 08.54 med att två polisbilar skickades till Kläckebergavägen. Orsaken var att kvinnan stått vid flygplatsområdet och betett sig annorlunda.

Hundförare deltog i den stora polisinsatsen vid flyget.
Hundförare deltog i den stora polisinsatsen vid flyget.

Anmälan är i stora delar överstruken men tips och vittnen har tidigare uppgett för tidningen att det rör sig om en kvinna. Polisens sökinsats var särskilt inriktad på området runt flygplatsen, bland annat sökte hundförare utmed stängslet runt landningsbanan. Polisbilar körde även längs med inflygningssträckan.

Av anmälan framgår att det är kvinnan man söker efter. Samtidigt var det fri sikt längs med flygområdet som polishundar genomsökte, så även föremål kan ha varit av intresse.

Händelseförloppet i anmälan beskriver hur kvinnan sågs vid 19.15 kvällen innan och sedan klockan 06.00 på morgonen.

”Enligt uppgifter ska NN ha betett sig konstigt genom att NN har vänt sig bort och skylt sitt ansikte när vittnen kör förbi. NN ska även ha haft någon form av väska/liggunderlag med sig.”

Till anmälan finns ett signalement som är helt sekretessbelagt. Även brottsbeskrivningen är fullständigt dold.

Men rubriceringen som tidningen har fått från polishåll är förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Brottet förekommer i utredningar där personer har haft sprängmedel eller kemikalier som kan användas för att tillverka bomber.

Fredagens stora explosion i Linköping hanteras också som allmänfarlig ödeläggelse.

Östra Småland har tidigare berättat att den underliga kvinnan vid flyget stoppades några dagar innan när hon följde efter en ammunitionstransport vid Kosta skjutfält. Militären uppfattade det som att hon hade ett bombbälte på sig.

Enligt obekräftade uppgifter till tidningen var det händelsen i Kosta som ledde till det omfattande polispådraget i Kalmar. Kvinnan ska ha identifierats som en person med anknytning till radikal uzbekisk miljö.

Även polisanmälan om det som hände i Kosta är sekretessbelagd. Det enda tidningen har fått reda på är att brottet rubriceras som obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

För att kunna misstänka någon för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse krävs det något konkret. Det menar en terrorforskare som tidningen talat med.

– Polisen måste ha någon form av bevisning som gör att de kan misstänka att personen faktiskt uppfyller kraven som lagen ställer. Det kan vara att försöka skaffa sig sprängmedel. Brottet är svårt att bevisa i praktiken.

Uppgiften om att den misstänkta kvinnan har en uzbekisk koppling ser han som ”högintressant”.

– Efter att Sverige har gripit uzbeker två gånger finns ett behov i jihadistiska nätverk att markera och ge tillbaka.

Forskaren syftar dels på terrordådet i Stockholm 2017 då Rakhmat Akilov körde ihjäl fem personer på Drottninggatan. Dels på målet där sex personer åtalats i Stockholm för terrorfinansiering och förberedelse till terroristbrott. Där väntas hovrättens avgörande komma nästa vecka.

Det kan vara svårt att greppa hur dessa brott kan motivera någon jihadist att vilja ”markera och ge tillbaka”.

– Syftet är att nå martyrskap. Eftersom personerna greps levande har det misslyckats. De är ett fiasko i deras ögon och det är därför som IS inte tog på sig dådet. När det här sker försvinner mystiken. Martyrskapet är oerhört viktigt.

Varför är polisen så förtegen om de här brotten?

– Det är professionellt agerande. Man vill vara så försiktig som möjligt och inte skapa oro.

Flera myndigheter fick dock signaler om att höja sin beredskap vid den stora polisinsatsen i Kalmar.

Poliserna sökte aktivt runt flygfältet efter den misstänkta kvinnan. Först på eftermiddagen avtog insatsen i styrka.
Foto: Lotta Zaar
Poliserna sökte aktivt runt flygfältet efter den misstänkta kvinnan. Först på eftermiddagen avtog insatsen i styrka.