Populär provsmakning på länsmuseet

Kalmar Artikeln publicerades
Christer Delding och Eva Nina Hammarskjöld går runt bland borden för att prata om ost och vin.
Foto: Lotta Zaar
Christer Delding och Eva Nina Hammarskjöld går runt bland borden för att prata om ost och vin.

Kalmarpubliken har strömmat till länsmuseets kvällar med vin- och ostprovning. I kväll är det dags igen för ett fullsatt evenemang. Den här gången blir det ost och öl.

Tidningen var med vid den senaste vinprovningen. Det var knökfullt men trivsamt i museets restaurang där gästerna satt och väntade på att guidas genom osttallriken med tillhörande vitt vin.

Vid ett av borden sitter ett sällskap vana vinprovare. I 25 års tid har damerna träffats regelbundet för blindprovning. Att gissa vad det är för vin man smakat är en konst.

– Bettan brukar ha mest rätt, får jag veta innan pausen är över.

Berit Rudolfsson, Maggan Petterström och Elisabeth Samuelsson får en kaka som ska passa till det söta vinet. Serverar gör Josefine Modig.
Berit Rudolfsson, Maggan Petterström och Elisabeth Samuelsson får en kaka som ska passa till det söta vinet. Serverar gör Josefine Modig.

Historikern Göran Modig har hjälp av sommeliern Eva Nina Hammarskjöld och ostmakaren Christer Delding.

Alla viner testas med alla ostar, så det blir tolv kombinationer att prata om.

– Nu sätter vi igång för vita viner blir snabbt varma, säger Nina Hammarskjöld och uppmanar gästerna att ta glaset i ”stjälken” för att inte värma vinet och lämna fingeravtryck på glaset.

Det luktas och sörplas i alla väderstreck. Gästerna skriver upp vad de tycker om de olika smakerna.

Christer Delding har tillverkat alla kvällens ostar och berättade att torkan i fjol märktes på mjölken.
Christer Delding har tillverkat alla kvällens ostar och berättade att torkan i fjol märktes på mjölken.

Ostmakaren Christer Delding får svara på frågor om sitt mejeri i Alby på Öland.

– Jag gör två ton ost om året och mjölken kommer från fyra bönder i byn.

Vad är det för koras?

– De har hollstein, röda och blandat, ungefär 150 kor vardera. Jag hämtar 200 liter mjölk två gånger i veckan och det blir 20 till 25 kilo ost.

En av ostarna sticker ut lite extra. Det är en färskost smaksatt med havtorn från Öland.

Osten med röd yta är en klosterost. Ovanför den och mögelosten ligger en pressad hårdost. Högst upp finns färskosten med havtorn.
Osten med röd yta är en klosterost. Ovanför den och mögelosten ligger en pressad hårdost. Högst upp finns färskosten med havtorn.

– Det är jätteroligt att få veta vad folk tycker, säger Christer Delin. Det är ett kvitto och jag får veta vad jag ska satsa på.

Göran Modig berättar att en tredjedel av deltagarna brukar stanna kvar och äta middag efteråt. Provningarna kommer att fortsätta till hösten.

– Då blir det ost med rött vin och sista gången ska vi ha snaps.