Bankhuset och tågdepån tog hem priset

Kalmar Artikeln publicerades
Handelsbankshuset. 3 bilder
Foto:Simon Karlsson
Handelsbankshuset.

På onsdagen delade samhällsbyggnadsnämnden ut Kalmars stadsbyggnadspris till ett nybygge och ett renoveringsobjekt.

I år hade man utökat till två kategorier. Förutom pris för god arkitektur delades pris även ut för god byggnadsvård.

Priset för god arkitektur gick till den nya tågdepån, vars byggherre KIFAB och arkitekt Tengboms tog emot plakett och diplom vid en ceremoni på scenen i stadsparken. Prisutdelare var juryn bestående av samhällsbyggnadskontorets förvaltningschef Rebecka Persson, stadsarkitekt Björn Strimfors samt samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson.

Michael Gelebo, vd för kommunägda KIFAB, berättar att visionen för tågdepån var att det skulle synas på utsidan vad det var för typ av byggnad och att det skulle finnas en visuell koppling till bolaget. Nils-Olof Ljunggren fick jobbet att designa.

– När Nils-Olof visade det här förslaget så sa jag att "det här blir jättebra!", och det hoppas jag att ni tycker också.

Näst på tur att hyllas på scenen var arkitekt Mats Dahlström och Rikshem som tog emot pris för god byggnadsvård, efter den omfattande renoveringen av Handelsbankshuset i centrala Kalmar.

– Det har ju blivit ett riktigt smycke i staden, tyckte Mattias Adolfson.

Priset, en plakett att sätta på upp på den hyllade fastigheten, har designats av Kalmardesignern Jangir Maddadi, som var på plats precis som alla nominerade liksom hela samhällsbyggnadsnämnden.

Nomineringstexterna i sin helhet:

Handelsbankshuset (Apotekaren 1)

"Det ståtliga centralpalatset invigdes 1913 med en fasad som inspirerats av Kvarnholmens 1600-talsbebyggelse med detaljer som vågformigt svängda gavlar och ankarslutar. Byggnaden har genomgått en omfattande renovering såväl invändigt som utvändigt. De gamla paradvåningarna med den ståtliga paradhallen i två våningar har med varsam hand renoverats för att möta dagens krav på boende och tillgänglighet. De nya mindre lägenheterna har med bevarade detaljer och unika planlösningar kombinerat historia med modernt boende."

Tågdepån (Elefanten 8)

"En industribyggnad som fått visa upp sig! Fasaderna fungerar inte bara som skydd utan har även fått en arkitektonisk gestaltning, som med enkla medel skapar uppmärksamhet. Genom sin arkitektur har man på ett tydligt sätt gett byggnaden ett ansikte… ett spännande uttryck som på långt håll väcker intresse. Byggnaden visar på ett intressant sätt att industribyggnader är en viktig del av stadens gestaltning. En kaxig framtoning som gör att ingen tågresenär kan missa att man kommit till Kalmar."

Kalmars stadsbyggnadspris 2017

De nominerade

Kajalen,

Tågdepån,

Röda huset (Erik Dahlbergs väg),

Stadsmissionen,

Handelsbanken,

Påryd stationshus.

Visa mer...