Publiken ska lösa mordgåta på Hossmo gård

Hossmo Artikeln publicerades
Skådespelarna som medverkar i
Foto: Privat
Skådespelarna som medverkar i "Ett andetag från döden - Hossmo gård 1928".

Ett mord och åtta misstänkta. Året är 1928. Under hösten får publiken ta del av skådespeleri i kombination med trerättersmiddag på Hossmo gård, och samtidigt har de möjlighet att lösa det fiktiva mordet.

”Ett andetag från döden - Hossmo gård 1928” är titeln på ett unikt mordgåtekoncept som spelas de fyra sista lördagarna i november. Berättelsen handlar om Sveriges rikaste man, Manfred, som bjuder in åtta vänner till en fashionabel fest. Utgången av ett pokerparti gör att tillställningen slutar med ett mord. Länsman Laberhem är besatt av att få brottet löst.

– Länsman behöver hjälp av publiken, som är som en fluga på väggen. Alla de åtta karaktärerna är misstänkta och publikens uppgift är att ta reda på vem som är mördaren. Publiken följer med runt i de olika rummen på Hossmo gård och ser olika scener som ger ledtrådar till vem som begått mordet, säger Peter Sjöstrand som är en av de medverkande skådespelarna.

Foto: Johanna Eriksson

Publiken kommer få ta del av en trerättersmiddag och det är mellan maträtterna som historien spelas upp i de olika rummen.

– Publiken får välja vilken karaktär de vill följa med, så om man är i ett sällskap kan man dela upp sig och föra anteckningar. Det är lite som spelet Cluedo. Man har kört det här konceptet i Skåne och på västkusten med lyckat resultat i många år, säger Peter Sjöstrand.

Comedy Art Theatre, som har sin bas på västkusten, producerar föreställningen. Produktionen tittade på flera lokaler innan de till slut fastnade för Hossmo gård.

– När man kliver in genom dörrarna transporteras man tillbaka flera hundra år i tiden. Stämningen gör att man hamnar helt rätt i mordgåtan. Det är en unik miljö.

Konceptet har tydligen gått hem hos Kalmarpubliken för trots att det finns 72 platser per föreställning, är tre av kvällarna redan slutsålda.

– Det är helt galet att det i stort sett är helt slutsålt. Vi kommer vilja fortsätta med detta även till våren, säger Peter Sjöstrand.

Regisserar föreställningen gör Håkan Klamas och medverkande skådespelare är Peter Sjöstrand, Pontus Larsson, Sebastian Karlsson, Ingemar Palmqvist, Lotta Jansson, Madeleine Engman, Hanna Beckman och Åsa Wågman. L Per E Pettersson har skrivit manus.

Foto: Isabel Mena-Berlin