Raving slåss för jämlikhet

Kalmar län Artikeln publicerades
Kaj Raving är Vänsterpartiets toppnamn till riksdagsvalet.
Foto: Karin Asmundsson
Kaj Raving är Vänsterpartiets toppnamn till riksdagsvalet.

Om opinionssiffrorna håller blir Kaj Raving riksdagsledamot för Vänsterpartiet efter höstens val. – Det ser bra ut. Vi har ett hoppfullt budskap, att vi kan få ett jämställt samhälle, säger han.

Kaj Raving är metallarbetaren från Nybro som engagerade sig partipolitiskt precis efter valet 2006. Numera är han politisk sekreterare i landstinget, och medlem i partistyrelsen och verkställande utskottet i Vänsterpartiet. Det går bra för hans parti nu. Förra valet fick partiet drygt 5 procent av rösterna i riksdagsvalet, i de olika opinionsinstitutens undersökningar pendlar partiet mellan 9 och 10 procent.

– Jag har en hyfsad chans att komma in, så jag får väl stå ut med att hänga i Stockholm.

Förutom klassiska vänsterpartifrågor som jämlikhet, miljö och jämställdhet finns det andra ämnen han är engagerad i:

– Landsbygdsfrågorna ligger mig varmt om hjärtat, jag har själv bott i landsbygden i många år. Landsbygden och förorten har en del gemensamt, i det att samhället blivit så att både medel och ansvar dras in mot centrum.

Den absolut viktigaste frågan i höstens val för honom är jämlikhet.

– För inte så länge sedan var Sverige världens mest jämlika land. Jämlikheten är den övergripande frågan. Skattesystemet behöver göras om. Nu är det byggt för de rikaste.

Är det inte svårt att gå till val med att lova skattehöjningar?

– Nä. Jag tror att det är ganska populärt att höja skatterna för de rikaste. Nu är det ett fåtal som gynnas. Idag betalar den som är sjukskriven eller arbetslös mer i skatt än den som jobbar. Antonia Ax:son Johnsson, som äger Hemköp betalar jämförelsevis mindre i skatt än kassörskan, även om det blir mycket pengar. Det är en viktig princip. Idag blir man rik för att man är rik.

Efter den gångna heta sommaren har miljöfrågorna blivit aktuella igen.

– Alla måste göra en insats. Men miljön räddar vi inte genom att vi som individer källsorterar rätt. Det är de rikaste som måste ställa om.

Kaj Raving brinner för sjukvårdsfrågorna.

– Där handlar klassklyftorna bokstavligen om liv och död.

Enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, skiljer det sju år i förväntad medellivslängd mellan den kvinna som bor i Lidingö, drygt 86 år, och lägst i Åsele, 79. Mannen som bor i Danderyd har en förväntad livslängd på 84 år, mannen i Högsby 76 år.

– Det står i hälso- och sjukvårdslagen att alla ska behandlas lika. Men bara mellan centrala Kalmar och Ruda några mil härifrån skiljer det åtskilliga år.

Vilket Sverige vill du vakna till måndagen efter valet?

– Ett land där vänstern är starkare och har betydligt mer inflytande!

Tiden fram till valet ska han resa länet runt och kampanja.

– Det är ju ett litet opraktiskt län... Jag ska försöka vara ute i bostadsområden där politiker inte vanligtvis syns, som Berga och Norrliden i Kalmar, och Kristineberg i Oskarshamn. Det är viktigt att finnas i de områdena, i centrum finns redan så många politiker.

Om Kaj Raving kommer in blir det första gången på tolv år som Vänsterpartiet i Kalmar län är reprenterat i riksdagen.

– I min första valrörelse såg det ett tag ut som jag var inne i riksdagen, men det utjämningsmandatet gick till ett annat län.

Om han inte kommer in, då är framtiden lite osäker. Uppdraget som politisk sekreterare är tidsbegränsat, och han står på allra sista plats på listan till kommunfullmäktige.

– Då får jag väl försöka hitta lite tid åt familjen!

Det går bra för hans parti, säger han.

– Vi slår medlemsrekord. Vi har inte haft så många medlemmar sedan 60-talet. Under Stadsfesten var det exceptionellt. Det man hör att är folk säger att vi har stått kvar vid våra värderingar.

Han menar att Vänsterpartiet har ett hoppfullt budskap.

– Det är många som är trötta på domedagsretoriken. Vi menar att något annat är möjligt, och det är många som tilltalas av budskapet om jämlikhet, och som själva känt konsekvenserna av ojämlikheten.

Kaj Raving bloggar på http://kajraving.blogspot.com. De senaste postern handlar om personlig assistans, att rätten till ett värdigt liv aldrig får förvandlas till ett lotteri, om en ny skattereform samt att det är demokratin som ska styra utvecklingen - inte bankerna.

Röd text på Vänsterpartiets valjackor.
Röd text på Vänsterpartiets valjackor.

 

Fakta

Kaj Raving

Aktuell: Förstanamn på Vänsterpartiets riksdagslista för Kalmar län

Familj: Hustru och 19-årig son

Ålder: 44 år

Bor: Nybro

Gör: Politisk sekreterare, tjänstledig metallarbetare

Visa mer...

Fakta

Viktigaste valfrågorna

Jämlikhet

Miljön

Sjukvården

Visa mer...