Regionen köper halva flygplatsen av Kalmar kommun

Kalmar Artikeln publicerades
Mer flyg, inte mindre är melodin för kommunalrådet Johan Persson, flygplatschefen Ronny Lindberg, regiondirektören och regionrådet Angelica Katsanidou. En affär på 80 miljoner ska göra det möjligt.
Foto: Lotta Zaar
Mer flyg, inte mindre är melodin för kommunalrådet Johan Persson, flygplatschefen Ronny Lindberg, regiondirektören och regionrådet Angelica Katsanidou. En affär på 80 miljoner ska göra det möjligt.

Region Kalmar län köper hälften av Kalmar Öland Airport. Affären presenterades på måndagen och väntas ha gått igenom i april nästa år.

Affären är på 80 miljoner kronor och 73,5 av dessa ska gå direkt till flygplatsen.

– Det här är otroligt positivt när vi ska driva flygplatsens utveckling framåt och det är en otroligt viktig signal till företagen som trafikerar oss att vi utvecklar regionens flyg. I de tider som är nu är det en väldigt positiv signal, säger flygplatschefen Ronny Lindberg.

Som vi berättat i tidigare artiklar har flygplatsen haft bekymmer med att få ihop ekonomin när allt färre väljer flyget. Affären innebär ett kraftigt ägartillskott, men de nya pengarna är inte avgörande för flygplatsens existens.

– Den går runt, säger kommunalrådet Johan Persson (S). Det här ger en krigskassa för att etablera nya flyglinjer som tar oss ut i Europa. Det är oerhört efterfrågat från näringslivet och så är vi ett besökslän.

Han ser ingen motsats i att satsa mer på flyg när debatten handlar om hur vi kan resa mer miljövänligt.

– De som flyger gör ju det ändå och då är det bättre att de flyger direkt från Kalmar.

Flygplatschefen menar att pengarna hjälper till att göra flyget bättre.

– Vi får bättre förutsättningar att vara ledande i miljöarbetet. Inom sju år tror jag att vi har el-flyg här.

Tidigare har charterbolag kunnat locka med gratis parkering. Men sådana saker ska inte pengarna gå till.

– Vi ska inte på något sätt subventionera charterflyg.

Johan Persson beskriver flygplatsaffären som ”ett av de mest strategiska besluten under mandatperioden”. Angelica Katsanidou ser investeringen som en möjlighet för näringslivet att växa.
Johan Persson beskriver flygplatsaffären som ”ett av de mest strategiska besluten under mandatperioden”. Angelica Katsanidou ser investeringen som en möjlighet för näringslivet att växa.

Det var 2007 som Kalmar kommun köpte flygplatsen från Luftfartsverket.

– Staten hade för låga ambitioner att utveckla flyget, säger Johan Persson.

Sedan i höstas har ägarfrågan diskuterats av majoriteten i regionen och kommunen. Frågan har förankrats genom att andra kommuner har fått ta del av planerna.

– Ronny och jag har besökt kommuner i mellanlänet och till exempel Oskarshamn var mycket positiva till att utveckla flygplatsen, säger Anders Andersson (C) som är ordförande i flygbolaget.

Regionstyrelsens blivande ordförande Angelica Katsanidou (S) ser flera vinster med affären, även för boende i norra delen av länet.

– Jämför man Kalmar mellan och Linköping så är det hugget som stucket, men om kollektivtrafiken kan ansluta blir det plötsligt intressant. Charter är mer intressant om man utgår från norra delen av länet. Flygplatsen är en viktig faktor för att säkerställa arbetstillfällen. E-hälsomyndigheten är ett exempel.

Regionen har ett uppdrag att koppla ihop flyget med kollektivtrafiken.

– Det finns goda möjligheter till det, säger Angelica Katsanidou.

Men arbetet tar tid.

– Det finns inget konkret ännu, men det skulle kunna handla om en direktbuss från Oskarshamn hit, säger regionrådet Christer Jonsson (C).

Han förnekar att de 80 miljonerna, som halva flygplatsen kostar, har något med skattehöjningen att göra.

– Vi tar av tillgångar som vi har. Det är en ren ägarfråga och har inget med driften att göra.

När majoriteten presenterade skattehöjningen i september sades att den ”förstärkte näringslivsutvecklingen” men att inte någon skulle få ”sätta på sig spenderbyxorna”.

Beslutet om att köpa in sig i flygplatsen kommer regionfullmäktige att ta i februari och affären är tänkt att vara genomförd 1 april nästa år. Det kommer även att tas motsvarande beslut om försäljning av kommunfullmäktige i Kalmar.

Fakta

Flygplatsens nya pengar

Här är de vinster som flygplatsen ser med ett regionalt delägarskap och ett stort kapitaltillskott.

* Kalmar Öland Airport fortsätter utveckla nödvändig infrastruktur för en bra tillgänglighet till och från regionen.

* Koppla ihop flygresandet med regionens kollektivtrafik.

* Säkra och utveckla trafiken till Stockholm.

* Utveckla ett enkelt och hållbart resande internationellt.

* Upprätthålla och utveckla det miljöarbete som flygplatsen idag genomför.

* Driva utvecklingen mot fossilfritt/Biojet.

* Säkra tillgängligheten för ambulansflyg, brandflyg, skolflyg med mera.

Källa: Region Kalmar län

Visa mer...