Endast partistyrelsen kan rädda kvar Thoralf Alfsson (SD)

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfssons framtid i SD hänger nu på en skör tråd.
Foto: Mats Holmertz
Thoralf Alfssons framtid i SD hänger nu på en skör tråd.

Sverigedemokraternas mäktiga medlemsutskott är klart med utredningen om Thoralf Alfsson. Det finns nu uppgifter om att utskottet rekommenderar partistyrelsen att utesluta Alfsson eller i vart fall ge honom en kraftig varning.

Medlemsutskottet, som i partiet är ungefär lika fruktat som 1400-talets spanska inkvisition, leds av Magnus Olsson, oppositionsråd i Malmö.

Inget är officiellt bekräftat, men enligt uppgifter till Östra Småland har det bestämt sig för att det ska till tuffa tag mot Thoralf Alfsson.

Men det slutgiltiga avgörandet i ärendet har partistyrelsen och där finns bland andra riksdagsledamoten från Oskarshamn, Mattias Bäckström-Johansson.

Alfsson har fått en två sidor lång skrivelse från medlemsutskottet med en lång redogörelse för varför han ifrågasätts. Och till svar har utskottet fått 20 sidor av Alfsson..

Dessutom har SD:s Kalmarkrets lämnat ett yttrande till medlemsutskottet och även distriktet har fått säga sitt. Men de har Alfsson inte fått se.

Thoralf Alfsson själv vill inte kommentera processen offentligt, innan avgörandet kommit.

Men på sin blogg skriver han:

”Medlemsutskottet vägrar dessutom att lämna ut de yttranden som inkommit från kommunföreningen i Kalmar och det yttrande som kommit från distrikt Kalmar län. Det innebär att det kan riktas anklagelser emot mig som jag inte får någon möjlighet att bemöta. Väldigt illa. Nu är jag inte alls orolig för det yttrande som min kommunförening lämnat till medlemsutskottet men det yttrande som skrivits från distriktet är en helt annan sak.”

Det var Östra Småland som i mitten av oktober kunde avslöja att medlemsutskottet påbörjat en utredning om Thoralf Alfsson. Det hade kommit in en anmälan mot honom. Orsaken var framför allt att han svarat med samma mynt när en politisk motståndare i ett inlägg på sociala medier skrev ett sexuellt kränkande inlägg om Jimmy Åkesson.

Inlägget raderades senare, men uppmärksammades ändå.

Under tiden som medlemsutskottet utreder Alfsson kan han inte väljas till nya politiska uppdrag. Platsen i fullmäktige kan ingen ta ifrån honom, även om han utesluts. Men han missade platsen i Kalmars kommunstyrelse och drar utredningen ut på tiden blockeras han också från uppdrag i de kommunala nämnderna, som fördelas vid ett möte den 17 december.

”Jag anser att det är en ohederlig och illa underbyggd anmälan som gjorts av personer inom partiet”, skriver han på sin blogg.

Medlemsutskottet rekommenderar åtgärder, med slutgiltigt beslut tar partistyrelsen. Det kan bli uteslutning, varning eller ingen åtgärd alls.

Thoralf Alfsson har legat mycket lågt med kommentarer kring anmälan och arbetet med dem. Men han har inte dolt att lojaliteten mot partiet endast gäller så länge han är medlem.

Att det finns en hel del surdegar som Sverigedemokraternas partistyrelse kanske inte vill att den frispråkige medlemmen i Kalmar ska göra offentliga vid en eventuell uteslutning, torde vara något som måste tas med i bedömningen vid partikansliet i Stockholm.