Rekord för Kvarnholmens restauranger

Kvarnholmen Artikeln publicerades

Restaurang- och kafénäringen på Kvarnholmen går som aldrig förr. Under 2017 omsatte de 363 miljoner kronor, en ökning med 15,6 procent jämfört med 2016.

Det har gått bra för Kvarnholmens restauranger. En av dem är  
Björn Schills Pinchos som slog upp portarna 2016 och säkert är en anledning av den ökade omsättningen.
Foto: Ulrika Bergström
Det har gått bra för Kvarnholmens restauranger. En av dem är Björn Schills Pinchos som slog upp portarna 2016 och säkert är en anledning av den ökade omsättningen.

Fastighetsägarna tillsammans med WSP tagit fram en rapport kallad Cityklimatet. 62 svenska stadskärnor har granskats. Man har tittat på omsättning, marknadsdelar, verksamheter och arbetstillfällen.

För Kalmars del kan man sammanfatta året 2017 så här: Det gick bra.

Det man mäter är hur det går för företagen på Kvarnholmen, och bara på Kvarnholmen.

– Det är väldigt positiva siffror, den totala omsättningen har ökat med 3,6 procent under 2017 och det är vi mycket nöjda med, säger Kalmar kommuns näringslivschef Thomas Davidsson.

Fastighetsägarna och WSP har delat upp företagen i fem olika kategorier; Hotell och vandrarhem, dagligvaror, kafé och restaurang, sällanköpsvaror och annan service.

I fyra av fem kategorier har företagen ökat sin omsättning under förra året, det är bara sällanköpsvaror där omsättningen minskat med 2,1 procent. Totalt omsätter företagen på Kvarnholmen nästan 2 miljarder kronor.

Under 2016 var det hotellnäringen som hade det bästa året då omsättningen för hotellen på Kvarnholmen steg med 13 procent. Hotellen har fortsatt att öka även 2017, nu med 8,3 procent och omsätter 196 miljoner.

En anledning till att restauranger och kaféer ökat sin omsättning så pass mycket under 2017 är att det tillkommit fler företag i branschen, men också att turismen ökar.

En kategori, kallad annan service, har haft den starkaste utvecklingen de senaste fem åren, från noll till nästan 200 miljoner kronor.

– Det är sådant som hudvård, massage och kultur. Det är många sådan företag som öppnat på Kvarnholmen, säger Karl Holst från Fastighetsägarna.

Fakta

Cityklimatet i siffror

Procentuell utveckling från 2016 till 2017

Dagligvaror: + 4,5

Sällanköpsvaror: - 2,1

Hotell och vandrarhem: + 8,3

Restaurang och kafé: + 15,6

Annan service: + 6,2

Hela stadskärnan: + 3,6

 

Procentuell utveckling från 2013 till 2017

Hotell och vandrarhem: + 8,6

Dagligvaror: + 6,8

Annan service: + 5,6

Restaurang och kafé: + 4,3

Sällanköpsvaror: - 0,6

Visa mer...