Rekordvarm februaridag uppmättes under lördagen

Kalmar län Artikeln publicerades
Det finns indikationer på att våren redan är kommen i länet, men säker kan man inte vara förrän den 22 februari.
Foto: Thorsten Persson
Det finns indikationer på att våren redan är kommen i länet, men säker kan man inte vara förrän den 22 februari.

13,6 grader visade termometern på Kalmar flygplats mätstation under lördagen. En februaritemperatur som är den högsta uppmätta sedan mätningarna startade 1996.

De senaste dagarna har sociala medier översvämmats av vårbilder och överallt på gatorna ser man folk som redan plockat fram tunnare jackor och lämnat mössa och vantar hemma.

Lördagen inte minst bjöd på ett fantastiskt härligt vårväder i så gott som hela länet. Varmast var det i Oskarshamn där termometern visade hela 14,8 grader, en temperatur som faktiskt var landets högsta för i år.

Under natten mot lördagen låg temperaturen i Kalmar under nollan, men cirka 12 timmar senare var det alltså över 13 plusgrader.

Foto: Foreca

Så är våren kommen nu? Ian Engblom, meteorolog på Foreca, skrev följande på sin blogg under lördagen:

”Stora delar av södra Sverige, särskilt Götaland, har haft en dygnsmedeltemperatur över 0 °C. Definitionen för vår som används i Sverige består av flera delar, dels så ska dygnsmedeltemperaturen vara över 0 °C och dels så ska det vara så i minst sju dygn i följd.

Men det finns ytterligare ett krux, nämligen att SMHI bestämt att våren inte får anlända till Sverige före den 15 februari. Det innebär att vi inte kan veta om våren kom den 15 februari förrän den 22:a, eftersom det då har gått sju hela dygn inklusive den 15:e.

Så långt som en vecka framåt är prognosen ganska så osäker, men det finns en del indikationer på att vi kan få nordliga vindar och tidvis ganska så klart väder även i södra delen av landet vilket skulle kunna ge tillräckligt med minusgrader för att dygnsmedeltemperaturen på många håll i Götaland ska gå under noll och då får man ju börja om från början med att räkna de sju dagarna.

Det finns fortfarande chans att några kustnära stationer håller sig på plussidan även om det blir några kallare nätter i slutet av nästa vecka.

Det är faktiskt inte så ovanligt att någon eller några väderstationer i sydligaste Sverige aldrig får någon meteorologisk vinter utan går direkt från höst till vår och så ser det ju ut att kunna bli även i år”.

Vädret i Kalmar de kommande tio dagarna.
Foto: Foreca
Vädret i Kalmar de kommande tio dagarna.

Fortsatt ser vädret i Kalmar ut att ligga runt fem till nio plusgrader den närmaste veckan och hoppet om att våren är kommen lever således kvar.