KD: ”Citatet är inte korrekt återgivet”

Sverige Artikeln publicerades
Ebba Buch Thor (KD) vid partiledardebatten i SVT Agenda.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ebba Buch Thor (KD) vid partiledardebatten i SVT Agenda.

I lördagens krönika av Björn Samuelsson gick Samuelsson hårt åt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för ett uttalande hon gjort om våldtäkter i Agendas partiledardebatt.

Per Gudmundson från Kristdemokraternas partiledarstab säger att citatet är felaktigt.

Så här skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor själv på Facebook och Twitter om sitt uttalande:

”Jag blir bestört när jag ser och hör att så många ifrågasätter antalet våldtäkter. Det är ett slag i ansiktet mot alla som blivit utsatta för sexualbrott. Bakom varje siffra finns en kvinna som blivit utsatt för något fruktansvärt. I SVT Agendas partiledardebatt nämnde jag att 100 000 kvinnor om året utsätts för våldtäkt eller försök till våldtäkt. Jag sade också att ungefär 8 000 hade tagit mod till sig att anmäla.

Den första siffran bygger på kriminalstatistik om självrapporterad utsatthet. Brottsförebyggande rådets senaste Nationella trygghetsundersökning (NTU) visar att 2,3 procent av kvinnor (16-84 år) uppger att de utsatts för ”allvarliga sexualbrott” under det senaste året. Det finns ungefär 4 miljoner kvinnor över 15 i Sverige vilket innebär att det är ungefär 100 000 drabbade. Den andra siffran är en avrundning av antalet anmälda våldtäktsbrott.

En artikel från magasinet Paragraf cirkulerar nu i sociala medier. Paragraf vilseleder medvetet sina läsare genom att bara låtsas som att antalet anmälda brott är relevant. Tvärtom är mörkertalet väldigt stort och anmälningstalen är just det: ett mått på hur många som anmält. Det är därför BRÅ mäter utsattheten för brott. Det borde alla som varit det minsta intresserade av kvinnors utsatthet för sexuellt våld veta om.”