Revygiganter ansluter sig till Revyarna i Torsås

Torsås Artikeln publicerades
Inför nästa års revy byter Revyarna bland annat regissör. På bilden syns Peter Sjöstrand och Linda Magnusson från årets revy.
Foto: Joakim Carlsson
Inför nästa års revy byter Revyarna bland annat regissör. På bilden syns Peter Sjöstrand och Linda Magnusson från årets revy.

Inför nästa års revy har Revyarna i Torsås infört flera nyheter. Två nya skådespelare gör sin Torsåspremiär och på regi-sidan får de hjälp av några av landets främsta revy-regissörer.

Revyarna i Torsås har hållit igång sedan 2012 och hittills producerat sex revyer. Regissör har hela tiden varit Ingemar Bernthsson som förra året lotsade gruppen till ett SM-guld vid Revy-SM i Karlstad.

Inför nästa års revy byts emellertid Bernthsson ut, mot Elin och Mats Sandelius. Paret Sandelius är riktiga giganter inom revybranschen och det är bland annat Mats Sandelius som är regissör för Sveriges största revy: Falkenbergsrevyn. I Torsås kommer han agera regiassistent medan hustrun axlar ansvaret som regissör. Elin Sandelius är förutom regissör även skådespelare, manusförfattare, producent och projektledare, bland annat för Östersjöfestivalen.

– Det blir ett regissörspar i år med Elin Sandelius som regissör och Mats Sandelius som bollplank och så åt Elin, säger Peter Sjöstrand, ordförande i Revyarna i Torsås.

Inför 2019 års revy består Revyarna i Torsås av Peter Sjöstrand, Mats Sandelius, Elin Sandelius, Maja Karlberg, Tina Qvist, Lotta Jansson, Pontus Larsson, Jennifer Briggsjö, Nora Sjöstrand och Ann Milesson.
Foto: Revyarna i Torsås
Inför 2019 års revy består Revyarna i Torsås av Peter Sjöstrand, Mats Sandelius, Elin Sandelius, Maja Karlberg, Tina Qvist, Lotta Jansson, Pontus Larsson, Jennifer Briggsjö, Nora Sjöstrand och Ann Milesson.

Hur kommer det sig att regissören för Sveriges största revy engagerar sig i Revyarna i Torsås?

– Det är tunga namn, det ska jag hålla med om. Det var så att jag och Mats känner varandra flyktigt då vi jobbar i samma bransch. I februari kontaktade Mats mig och ville se årets revy.

– Han är ju väletablerad och känd i Revysverige så givetvis sa jag ja. Strax efteråt var de uppe hos oss och efter att ha sett revyn så sa han att gärna skulle vilja regissera oss. Men det är ju så att hans arbete med Falkenbergsrevyn krockar så därför ska Elin regissera och Mats vara regiassistent. Det är naturligtvis en fjäder i hatten att de vill komma till oss.

Vad fick dem att få upp ögonen för Revyarna i Torsås?

– Det borde du fråga honom om. Men vi sitter med ett SM-guld från 2017 och då har man presterat. Det kan vara en grej som spelat in, vad jag vet. Sedan tyckte han väl att vi var bra när han såg revyn.

Hur tänker ni kring att inte längre ha Ingemar Bernthsson som regissör?

– Ingemar Bernthsson har lyft oss från starten och hela vägen till ett SM-guld. Men vi kände att det var dags att förnya. Vi förnyar ensemblen och då är det läge att titta på ny regissör och få in nya influenser. Man får inte stagnera utan måste hela tiden utvecklas, det är som att man ibland byter jobb för att få nya utmaningar.

– Men det ska sägas att vi har haft fantastisk hjälp av Ingemar och han har verkligen hjärta och själ i vår förening.

Nyheterna i ensemblen består av Pontus Larsson och Lotta Jeansson, båda från Blekinge. Larsson har bland annat gjort revyer och faser i Ronneby och gör just nu sin andra säsong som konstapel Kling i Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens värld.

Jeansson har även hon en bakgrund inom fars, lustspel och revyer men har inte stått på scen sedan 2013.

– Hon har inte haft sug men sett oss nästan alla år. Så skickade hon ett mejl och frågade hur man kom med, och när vi i år hade vissa som ville lägga av eller ta sabbatsår så ringde vi Lotta och Pontus. Det kändes som att de flöt in och passade väldigt bra i vårt gäng, de är av samma skrot och korn som vi.

Nästa års revy kommer ha premiär den 19 januari 2019. Men trots nya skådespelare och nya regissörer lovar Peter Sjöstrand att revyn kommer vara sig lik.

– Vi har sagt att den publik som kommer ska känna igen sig. Även om vi har mycket nytt folk så ska det vara samma stil som de tidigare sex revyerna.

Går det säga något redan nu om innehållet?

– Vi har precis kommit igång. Men i det aktuella läget har vi GDPR, fotbolls-VM och framförallt ett politiskt val som garanterat inte kommer gå obemärkt förbi.