Risken för TBE ökar i länet

Kalmar län Artikeln publicerades
En fästing som satt sig fast på ett öra.
Foto: JOHAN NILSSON / TT
En fästing som satt sig fast på ett öra.

TBE-viruset sprider sig i Kalmar län. Inför denna sommar har landstinget utökat antalet riskområden i länet från ett till tre.

– Min rekommendation är att man bör vaccinera sig om man vistas mycket i skog och mark i de utpekade riskområdena, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Riskområdena som pekas ut är ett område kring Gamleby och Loftahammar i Västerviks skärgård, ett norr om Oskarshamn och ett i västra delen av Mönsterås kommun.

De två sista är nya riskområden.

– Det handlar om att vi de senaste åren har kunnat konstatera minst två säkra fall inom ett begränsat område. I Mönsterås handlar det om tre, i Oskarshamn om två, säger Lisa Labbé Sandelin.

Totalt har 23 TBE-fall konstaterats i länet sedan 2005. Genom att ta reda på var i länet den smittande fästingen bitit har tre riskområden framkommit där det rekommenderas TBE-vaccination för dem som rör sig i skog och mark.
Totalt har 23 TBE-fall konstaterats i länet sedan 2005. Genom att ta reda på var i länet den smittande fästingen bitit har tre riskområden framkommit där det rekommenderas TBE-vaccination för dem som rör sig i skog och mark.
För dem som rör sig i skog och mark rekommenderas TBE-vaccination i två områden i mellanlänet. Dels strax norr om Oskarshamn och dels i ett område från Värlebo och norrut till öster om Fliseryd.
För dem som rör sig i skog och mark rekommenderas TBE-vaccination i två områden i mellanlänet. Dels strax norr om Oskarshamn och dels i ett område från Värlebo och norrut till öster om Fliseryd.

Enligt Labbé Sandelin kartlägger man fästingviruset genom att intervjua de som drabbas.

– Vi frågar var man har befunnit sig de senaste 1-2 veckorna för att på så sätt få en hyfsad uppfattning om var man har kunnat bli smittad.

Under 2017 konstaterades sex säkra fall av TBE i länet, däribland fyra i Västerviks skärgård, dessförinnan har det bara rört sig om enstaka fall årligen.

– Men jag vill gärna betona att vi fortfarande är väldigt förskonade jämfört med andra delar av landet.

För att få ett bra skydd inför sommaren behöver man ta två doser och det är hög tid att ta sin första dos redan nu säger Labbé Sandelin.

– Eftersom man är tvungen att vänta en månad innan man kan ta sin andra dos så rekommenderar jag att man tar sin första dos nu i april. Fästingarna har redan vaknat så vi är lite sent ute egentligen.

Om man är 50 år eller äldre rekommenderas en extrados grundvaccin innan fästingsäsongen. Den som har en behandling som försvagar immunförsvaret kan också behöva en extra grunddos.

– Så då kan det bli aktuellt med en dos inte bara i april och maj utan även i juni.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Foto: Anders Johansson
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

I grundvaccinationen ingår förutom de två första sprutorna en tredje spruta som man ska ta i februari-mars året därpå. Därefter räcker skyddet i tre år innan man är tvungen att ta en påfyllningsspruta. Påfyllningen görs sedan vart femte år. Dock är det inget som landstinget påminner en om utan det får man hålla koll på själv.

– Jag hade önskat att vi hade en vaccinationsjournal som kunde hålla reda på detta, men det har vi inte, inte i dagsläget.

Att vaccineras mot TBE-virus är inte gratis. Besöksavgiften är 200 kronor och själva dosen kostar ungefär lika mycket.

Men det är det värt menar Labbé Sandelin.

– Det är en väldigt obehaglig sjukdom då den drabbar så olika. Många får bara lindriga symptom, medan andra kan bli väldigt svårt sjuka och få bestående men som koncentrations- och minnessvårigheter, huvudvärk och förlamningar.

Enligt Labbé Sandelin är det sannolikt att de nya utpekade riskområdena även i fortsättningen kommer vara riskområden.

– Smittan dyker ofta upp på samma ställe om den väl har etablerat sig någonstans.

Hennes rekommendation för att undvika fästingbett är att undvika högt gräs och klä sig i heltäckande kläder.

– Gärna ljusa kläder då ser man fästingarna lättare.

2017 anmäldes fler fall av TBE i Sverige än något tidigare år och trenden är tydlig, TBE ökar.

– Om man bara ser enskilda år så kan det hoppa väldigt mycket, men den långsiktiga trenden är att det ökar. Man har till exempel kunnat se hur fästingarna blir fler och fler och sprider sig längre norrut.

Hur det kommer se ut i år är dock svårt att säga.

– Det beror mycket på vädret. Fästingarna gillar ju när det är fuktigt ute så man kan ju hoppas på en varm och torr sommar. Mängden fästingar beror också på hur gott om gnagare, alltså värddjur som finns i naturen. Det är ju gnagarna som fästingarna hämtar sin smitta från.

Fakta

TBE

TBE är en virusinfektion som sprids via fästingar. TBE kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar.

Upp till en tredjedel av dem som får TBE kan dock få bestående men i form av koncentrations- och minnessvårigheter, huvudvärk och förlamningar.

Det finns i dag ingen behandling mot TBE. 2017 insjuknade närmare 400 personer i TBE i Sverige. 2016 var det knappt 250 personer som insjuknade.

Källa: Landstinget

Visa mer...