Robert Gustafsson var på samma bio som Palme: ”Jag vet att polisen är inblandad”

Stockholm Artikeln publicerades

Robert Gustafsson var en av de sista som rörde vid statsminister Olof Palme innan har mördades utanför biografen på Sveavägen. Nu går den kände komikern ut och berättar om vilka han tror ligger bakom.

Robert Gustafsson berättade nyligen i podden ”Nemo möter en vän” om sina upplevelser natten när Palme mördades.
Foto: Mats Holmertz
Robert Gustafsson berättade nyligen i podden ”Nemo möter en vän” om sina upplevelser natten när Palme mördades.

Avslöjandet kommer när Robert Gustafsson gästade podden ”Nemo möter en vän”. I programmet, som ligger bakom en betalvägg, berättar Gustafsson bland annat att han satt någon bänkrad framför paret Palme på biografen kvällen den 28 februari 1986.

– När den var slut lyckades jag peta Palme på axeln och sen vände jag mig om och låtsades som att det var någon annan som gjort det. Sen sa jag ”jag har petat på Palme”, det var lite larvigt, säger han, enligt Aftonbladet.se i en artikel av Alice Göransson, före detta medarbetare på Östra Småland och Nyheterna.

Robert Gustafsson har tidigare berättat om att han blivit förhörd av polis i samband med mordet. I en intervju med Fredrik och Filip berättar han om att det en del saker han uppgav inte fanns med i senare utskrifter av förhöret.

– Jag har fått kopior och de stämmer inte med vad jag sagt, sa han då.

”Jag vet att polisen är inblandad.”

På programledarnas funderingar kring konspirationsteorier kommenterar Robert Gustafsson:

– Jag är inne på det, men vad ska man göra?

En av detaljerna som inte stämmer ska handla om en bil han sett utanför biografen. En bil med tonade rutor som Gustafsson tyckte såg ut som en civil polisbil.

– Sådana rutor får man inte ha om man inte är snut så då tänkte jag ”jaha, han har övervakning”, säger Robert Gustafsson i podden.

– Det var även walkie-talkies överallt. Jag hörde hur det pep och att folk pratade med varandra genom dessa. Jag tänkte ”jäklar vilket pådrag han har”. Sen hörde jag efter mordet att det inte fanns någon övervakning överhuvudtaget och då förstod jag att något inte stämde.

Sörjande vid platsen för mordet, tre dagar tidigare, på statsminister Olof Palme. Han mördades på Sveavägen i Stockholm kvällen den 28 februari 1986.
Foto: Rolf Hamilton
Sörjande vid platsen för mordet, tre dagar tidigare, på statsminister Olof Palme. Han mördades på Sveavägen i Stockholm kvällen den 28 februari 1986.

Själv drar Robert Gustafsson slutsatsen att mordet på statsministern var ett beställningsjobb.

– Jag vet att polisen är inblandad. Detta är större än vad man tror. Det är ingen galning som sprungit fram och skjutit. Det är ett beställningsjobb med massa män iblandade men det tystas ner, säger han enligt Aftonbladet.

Att han inte offentligt har pratat om händelsen mer än vid ett fåtal tillfällen menar han beror på att han känner sig motarbetad.

– Jag känner ”jaha är det här verkligen Sverige?” Eller är det Östtyskland, Kina eller i Sovjetunionen det här hände? Jag får en obehagskänsla. Det är så många som vet men som blir tystade.

 

 

Fakta: Palmemordet

Sveriges statsminister Olof Palme sköts på Tunnelgatan vid Sveavägen i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986 när han tillsammans med sin hustru Lisbeth Palme skulle ta en promenad hem efter att ha sett Bröderna Mozart på biografen Grand. Han fördes till Sabbatsbergs sjukhus där han dödförklarades klockan 00.06 den 1 mars 1986.

Den största svenska polisinsatsen i modern tid sattes in för att så snabbt som möjligt försöka lösa mordet. I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet. Denne dömdes också i juli 1989 av Stockholms tingsrätt som skyldig.

Men domen överklagades och han frikändes i november samma år av en enig hovrätt. Misstankarna mot Pettersson kvarstod dock och resning begärdes av riksåklagaren i december 1997. Denna begäran avslogs dock av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998. Sedan dess har ingen misstänkt åtalats – trots att 130 personer har erkänt mordet.

Källa: Wikipedia