Roger Holmberg polisanmäls av DHR

Kalmar Artikeln publicerades
Socalnämndens ordförande Roger Holmberg polisanmäls av DHR.
Foto: Anton Lernstål
Socalnämndens ordförande Roger Holmberg polisanmäls av DHR.

Socialnämndens ordförande Roger Holmberg har sedan tidigare JO-anmälts och det har gjorts en lex Sara-anmälan. Nu ska även förbundet för funktionsnedsatta, DHR, polisanmäla Holmberg efter att han ska ha röjt sekretessbelagda uppgifter i ett facebookinlägg.

– Det här en väldigt viktig fråga för oss, säger förbundsordföranden Rasmus Isaksson.

Östra Småland har i flera artiklar följt rullstolsburne Emil Hellkvist kamp för att få ekonomiskt stöd så att han kan bo kvar i sin lägenhet. I ett facebookinlägg i förra veckan skrev Emil att han fått avslag från socialtjänsten om bistånd. Roger Holmberg svarade på inlägget och skrev att Emil visst fått sitt försörjningsstöd utbetalat.

Holmberg skrev även att Emil har rätt till daglig verksamhet via Kalmar kommun och att han har boendestöd från densamma.

I förra veckan blev Roger Holmberg JO-anmäld av en privatperson för att han ska ha röjt sekretessbelagda uppgifter. Det har även gjorts en lex Sara-anmälan av händelsen.

Nu tänker DHR (tidigare De handikappades riksförbund, numera delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet) bestämt sig för att polisanmäla Roger Holmberg och JO-anmäla socialnämnden.

– JO-anmälan gör vi för hantering av ärendet, att det har läckt ut uppgifter som inte ska läcka ut, säger Rasmus Isaksson.

Polisanmälan mot Roger Holmberg är inte inlämnad än, men de menar att han har begått ett brott mot tystnadsplikten.

– Det är viktigt att vi kan ha ett förtroende för att våra ärenden hanteras med respekt. Här har känsliga uppgifter nått sociala medier och då vet man inte var det stannar. Jag vet att det finns snarlika fall, men inte på det här sättet.

– Det spelar ingen roll om personen själv har berättat om de känsliga uppgifterna i media. Han kan säga vad han vill, politikern har ändå sekretessen att förhålla sig till. Vi tar den här frågan på största allvar, säger Rasmus Isaksson.