Rudling visar bilder efter 50 år som fotograf

Kalmar Artikeln publicerades

Hon har levt ett äventyrligt liv, och porträtterat världskändisar som Frank Zappa, Andy Warhol och Yves Saint Laurent. Nu visar Ewa Rudling fotografier i Kalmar.

 Ewa Rudling har varit verksam som fotograf i 50 år. Nu ställer hon ut i Kalmar.
Foto: Karin Asmundsson
Ewa Rudling har varit verksam som fotograf i 50 år. Nu ställer hon ut i Kalmar.

Att hon ställer ut i Kalmar beror på att hon är vän med konstnären Magnus Petersson, Namnerum, som kommer att vara med i hennes kommande bok om svenska konstnärer. De ställde ut tillsammans för några år sedan i Paris.

När färgstarka Ewa Rudling berättar om sitt liv går det i ett rasande tempo. 15 år gammal rymde hon hemifrån. Hon gick ett tag på Konstfack. Där fick råd av rektorn att se konstens huvudstäder så hon liftade ut i Europa. I Rom blev hon fotomodell. Så småningom kom hon till New York där hon träffade målaren Henri Matisses barnbarn Claude Duthuit, gifte sig med honom och flyttade till Frankrike, till Matissehuset där hela kulturvärlden samlades. Andy Warhol var på kalas där, liksom Yves Saint Laurent. Men svärmor tyckte inte om svenska Ewa, och Ewa beskriver åren i Matissehuset som sju svåra år:

– Jag var inte fransyska, jag var inte katolik, och jag var fotomodell, och det vet man ju hur de är, säger hon och gör en grimas.

Det blev inte bättre av att Ewa också målade. Svärmor lät meddela att ”Är man inte Matisse bör man inte måla”. Det blev också titeln på första boken hon gav ut.

I Paris pluggade hon på Sorbonne, och när studentrevolten bröt ut 1968 var hon där och fotograferade brinnande barrikader och kämpande människor.

En engelsk student ville publicera hennes bilder.

– Mina första bilder publicerades på mittuppslaget i Observer! Och sen ringde de från Vogue och ville ha romantiska bilder. Jag ville inte jobba för den amerikanska kapitalistblaskan...

Det gjorde hon ändå. Hon blev snart känd som en känslig porträttfotograf, och hon har fotograferat många av de allra största.

– Hur man blir bra? Det är ofta snabba möten, där man ger det bästa av sig själv, men man blir tränad på att bli snabb i blicken

I Kalmar visar hon 13 personporträtt, plus fyra naturbilder på balkongen.

Här syns en blek Andy Warhol, i en vit tröja mot en ljus bakgrund, fotograferad i Stockholm. ”För att ytterligare framhäva Andy Warhols blekhet, klädde jag honom i min svärfar George Duhuits skotska sjömanströja. När han klädde om åkte peruken på sned och blottade hans eget hår. Det var korpsvart”.

Om fotografier på Yves Saint Laurent skriver hon ”En finkänslig förtjusande man. Jag kallade bilden ”YSL och hans kunder”. Yves livspartner Pierre Bergé berättade att den bilden på Yves pryder alla deras lokaler.”

Fotografiet på Rebekka Lepers var en beställning för omslag till tidningen Votre Beaute. ”Samlade och klistrade fast eklöv med nagellack. Rebekka låg i gräset. Jag klättrade upp ett träd för att få rätt vinkel. Ragatan som ägde tomten stod och skällde på mig under hela tagningen Bilden blev ett omslag till flera fototidningar.”

Om Frank Zappa skriver hon ”Frank Zappa drog mig upp på scen, Blev en del i showen med in chockrosa flygplansoverall”.

Ewa Rudling har gett ut flera böcker, där hon både fotograferat och skrivit. Romantiken i mitt liv är 50 berättelser av kvinnor och män som fyllt 60, Svenska författare är 100 porträtt i ord och bild, och Svenska konstnärer 80 kärleksfulla porträtt i bild och ord.

Yves Saint Laurent.
Foto: Ewa Rudling
Yves Saint Laurent.

Hon har varit verksam som fotograf i 50 år. Numera är hon också kläddesigner. Hon ritar, och en egyptisk sömmerska syr.

– Men jag har alltid färgat och klippt, säger hon och visar en bild där hon står på Broadway 1962 i en dräkt av egen design.

Andy Warhol.
Foto: Ewa Rudling
Andy Warhol.

Utställningen öppnar på torsdag, och i samband med vernissagen har hon ett föredrag på Kalmar konstmuseum.

Fakta

Utställning

Ewa Rudling

50 år som fotograf

Teatergalleriet, Kalmar

till 31 januari

Visa mer...