Rymmare drack handspritsgrogg, liftade och kraschade stulen bil

Vimmerby/Smedby Artikeln publicerades
En 50-årig man plockade upp två liftare i Vimmerby och körde dem till Kalmar. Två timmar senare befann han sig på sjukhuset och bilen var kraschad i ett dike utanför Smedby.
Foto: Polisen
En 50-årig man plockade upp två liftare i Vimmerby och körde dem till Kalmar. Två timmar senare befann han sig på sjukhuset och bilen var kraschad i ett dike utanför Smedby.

Två män, 32 och 30 år gamla, åtalas vid Kalmar tingsrätt för rån, grovt rattfylleri, grov olovlig körning samt smitning. Detta sedan de i februari ska ha rymt från ett behandlingshem, druckit sig fulla på handsprit, misshandlat en 50-åring och kraschat hans bil.

Klockan 18.45 den 3 februari anlände 50-åriga Leif, som egentligen heter något annat, med bil till centralstationen i Vimmerby. Hans fru var på väg med buss till Vimmerby och Leif skulle byta sin bil mot hustruns, så att hustrun skulle ha en varm bil att köra hem med.

På parkeringen möter Leif två för honom okända män. Männen, de nu åtalade 30- och 32-åringarna, undrar om Leif kan skjutsa dem till Kalmar, en resa på två timmar, då de missat tåget. Leif skulle senare i ett polisförhör beskriva männen som vänliga och att de verkade ha ärliga avsikter. Efter att ha blivit erbjuden 1 500 kronor för besväret går Leif med på att skjutsa dem.

Med på färden har männen en 1,5-litersflaska med grogg som ska ha bestått av handsprit blandad med läsk, som de dricker friskt ur. I höjd med Rockneby börjar männen segna till lite och Leif hör hur den ena mannen kräks i dörrfacket. Leif blir då förbannad och säger att mannen kunde ha förvarnat, men de båda liftarna lovar att städa ur bilen vid ankomsten.

Bild från polisens förundersökningsprotokoll. Bilens krockkudde utlöstes vid kraschen i Smedby.
Foto: Polisen
Bild från polisens förundersökningsprotokoll. Bilens krockkudde utlöstes vid kraschen i Smedby.

När de närmade sig Kalmar får en av männen låna Leifs mobiltelefon för att kunna ringa sin sambo. Ingen svarar emellertid och en dispyt uppstår mellan de berusade männen om vem de ska ringa. När Leif vill ha tillbaka telefonen säger männen att de inte vet var den tagit vägen.

Färden hade nu kommit till Kalmar och de båda männen inleder ett samtal som Leif inte hör. Sedan skriker plötsligt en av männen aggressivt åt Leif att han ska stanna bilen. Detta gör han mitt på E22:an och så fort bilen stannat får han tre-fyra hårda knytnävslag i ansiktet. Leif öppnar bildörren och tänker kasta iväg bilnycklarna, men en av männen lyckas slita dem åt sig. För att slippa fler slag går Leif ur bilen som männen snabbt låser. De ignorerar Leif när han slår på bilrutorna för att få männen att ge honom hans diabetikermedicin. Sedan kör de iväg.

Ett par minuter senare blir Leif upplockad av en förbipasserande bil som hjälper honom ringa polisen och kör honom till länssjukhuset. I bilen berättar Leif om händelsen och säger att han ”inte ville sluta tro på mänskligheten” och att man ska hjälpa varandra.

På sjukhuset möter polisen Leif som ger signalementen på männen och säger att de även stal hans plånbok och mobiltelefon. Ungefär samtidigt skickas en annan polispatrull till Dokumentvägen i Smedby för att undersöka en bil som kört in i en vägskylt och därefter kraschat i diket. Den övergivna bilen konstateras vara Leifs.

När en av Kalmarpoliserna hör Leifs beskrivning av de båda männen tycker denne att det är misstänkts likt två män som kvällen innan rymt från ett behandlingshem för missbrukare utanför Vimmerby. Samtidigt kan Leif med funktionen ”Hitta min iPhone” peka ut en adress i Smedby där hans mobiltelefon befinner sig. Det visade sig då att en av de förrymda männen är skriven på samma adress. I bostaden hittar polisen mycket riktigt de kraftigt berusade männen, samt Leifs telefon.

I polisförhör nekar de båda männen till brotten och båda hävdar att de har väldigt svaga minnen från kvällen då de var väldigt berusade. Den ene minns att han suttit i en bil och lånat en mobiltelefon men inte gjort någon brottsligt.