Rysarkväll för Liberalerna

Oskarshamn Artikeln publicerades
Mathias Karlsson, här på valvakan till riksdagen. I EU-valet har länets liberaler valt att inte ha någon gemensam valvaka.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Mathias Karlsson, här på valvakan till riksdagen. I EU-valet har länets liberaler valt att inte ha någon gemensam valvaka.

Liberalernas Mathias Karlsson, Oskarshamn, ledamot av partistyrelsen, var både besviken och lättad när det första preliminära valresultatet presenterades på söndagskvällen.

Enligt den har stödet för partiet mer än halverats, från 9,9 till 4,1, och det kan finnas en risk att L till slut hamnar under 4-procentspärren.

– Jag hade hoppats på högre siffror, samtidigt får vi hoppas på att 4,1 procent håller hela vägen så vi får behålla ett av de två mandaten vi fick i förra valet, säger Mathias Karlsson.

Var det ett misstag att byta ut toppkandidaten Cecilia Wikström?

– Nej, absolut inte. I det läget och med den situationen som uppstod var det rätt. Men det påverkade naturligtvis valrörelsen väldigt. Hela planen fick göras om.

Men Mathias Karlsson hade ändå hoppas på att L skulle få behålla sina två mandat. Enligt det preliminära valresultatet hade L ett.

– Jag är förhoppningsfull om att det resultatet står sig. Men det är en rysare. Alla valdistrikt är inte räknade, sa Karlsson sent på söndagskvällen.

– Och det är ju väldigt roligt att se resultaten för den liberala gruppen i EU. Den går ju framåt!

Att Liberalerna inte hade en valvaka beror enligt Mathias Karlsson på att alla jobbat så intensivt med valkampanjen in i det sista att man kände att det var skönast att pusta ut på hemma.

 

Lokala valvakor: