Rysk spion utbildades i journalistik i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Skärmdump från artikeln i Dagens Nyheter.
Foto: Dagens Nyheter
Skärmdump från artikeln i Dagens Nyheter.

Enligt en artikel i Dagens Nyheter ska en 50-årig agent från ryska säkerhetstjänsten FSB utbildats i journalistik i Kalmar, med syfte att spionera på de andra studiedeltagarna.

Vid 20-tiden på söndagskvällen publicerade Dagens Nyheter en artikel om att en misstänkt rysk spion ska ha utbildat sig på medieinstitutet Fojo i Kalmar.

Enligt artikeln ska mannen nästlat sig in på kursen genom ett SIDA-finansierat biståndsprojekt med namnet Scoop Russia, som har som syfte att stärka ryska journalisters roll som väktare av demokratin.

DN:s uppgifter kommer från en nordeuropeisk säkerhetstjänst och därefter har tidningen grävt i ryska arkiv, register och sociala medier. Där hittar tidningen flera kopplingar till rysk underrättelsetjänst och att mannen själv har en bakgrund inom militära underrättelsetjänsten GRU, där han under 1990-talet tjänstgjort i specialförbandet Spetsnaz i Tjetjenienkriget.

Enligt granskningen ska 50-åringen startat sin journalistiska karriär först 2008, då mannen var i 40-årsåldern. Vad han gjort innan dess går inte att utröna.

När Dagens Nyheter konfronterar mannen nekar han till uppgifterna att han skulle spionerat.

– Självklart så säger jag att det inte är sant – även om det hade varit sant så hade jag väl sagt att det inte är sant? Vilken normal spion hade sagt att det är sant? säger mannen till DN.

En av lärarna på kursen i Kalmar var Oleg Khomenok, en ukrainsk journalist som också sitter i styrelsen för det internationella förbundet för undersökande journalister. Khomenok har under flera år utbildat ryskspråkiga reportrar i grävande journalistik. Han säger till DN att man redan när projektet (Scoop Russia) startade, var man oroliga att ryska staten skulle infiltrera.

– Det finns ett stort intresse från säkerhetstjänsten för de här utbildningarna. De vill veta vilka deltagarna är, vad utbildningen innehåller och vad träningen har för agenda. De vill veta vilka förmågor de får under de här utbildningarna för att kunna bedöma vilken risk de utgör för den auktoritära regimen i Ryssland, säger han till DN.