Ryttare bearbetar sorg med succéinsamling

Kläckeberga Artikeln publicerades
Ridläraren Ann ”Bella” Rodhelind är initiativtagare till Team Equus for Hope som kombinerar ridning med välgörenhet.
Foto: Tomas Löwemo
Ridläraren Ann ”Bella” Rodhelind är initiativtagare till Team Equus for Hope som kombinerar ridning med välgörenhet.

FFör fyra år sedan i maj 2014, startade ridläraren Ann ”Bella” Rodhelind  Facebooksidan och insamlingen Ride for cancer (från och med 2015 Equus for Hope)  till förmån för Barncancerfonden och Cancerfonden med syftet att samla in pengar till cancerforskningen. Ingen anade då vilka framgångar detta skulle nå.

I oktober 2016 somnade den hästälskande tvåbarnsmamman Camilla Alvinsson i Mönsterås in efter flera års kamp mot cancer. Dödsfallet drabbade familjen och bästa väninnan Ann ”Bella” Rodhelind hårt.

För att stötta varandra i sorgen och för att fortsätta bidra till cancerforskningen, startade Bella och hennes elever en vecka senare Team Equus for Hope.

Intresset för initiativet har sedan dess vuxit konstant och sedan starten av insamlingen i maj 2014 har det samlats in hela 904 000 kronor.

– Camilla var med och jobbade med insamlingen från början och brann också för detta. Hon hade tyckt mycket om att vi nu är ett helt Team, säger Niclas Andersson som var gift med bortgångne Camilla Alvinsson.

I dag är han en av teamets sponsorer och i teamet ingår 16-åriga dottern Elisia Alvinsson.

– Det var Camilla och Elisia som var engagerade i vårt stall. Och det är fortfarande Elisia som drar det stora lasset, även om jag hjälper till och har blivit något av en ponnypappa.

För att minnas en älskad mamma, fru och vän samlar Team Equus for Hope in pengar till cancerforskningen.

Under måndagen träffades delar av Team Equus for Hope på Västersläts gård där Ann ”Bella” Rodhelind med bestämdhet i rösten såg till att ryttarna rörde sig och satt rätt på hästryggarna.

– Equus är latin för häst, och förutom hoppträning så vill vi sprida hopp, säger Rodhelind.

– En fördel med att vara ett team och inte en ridklubb är att vi inte har någon anläggning och inte behöver tjäna in pengar till sådant. I stället kan vi fokusera på att samla in pengar till forskningen. Västersläts gård är en av våra stora sponsorer och här finns också bra möjligheter att samlas för träning och samvaro.

– Vi har även andra sponsorer som skänker pengar och på olika sätt hjälper oss med insamlingen.

Teamet består i dag av ett 30-tal ryttare som är i åldrarna 7 till 55 år. De bor i olika delar av Kalmar län och träffas dels i samband med träningar med Rodhelind och dels i samband med olika insamlingsevenemang. Bland annat har teamet tidigare arrangerat föreläsningar på Guldfågeln arena där alla intäkter gick till insamlingen.

För två veckor sedan anordnade de en familjefest och clinic på Aledals ridcenter på Öland som resulterade i hela 100 000 kronor till insamlingen.

– Det är helt fantastiskt.  Detta var den femte familjefesten vi arrangerade och målet har hela tiden varit att försöka uppnå 100000 kronor och nu gick det vägen!

– Många sådana här initiativ som startas är en engångsgrej men jag har varit tydlig med att detta är kontinuerligt. Nästa mål är att nå över en miljon insamlade kronor och det är jag ganska säker på att vi gör i år.

– Sedan är det ju så att de tjejer som har en egen häst i regel har det ganska förspänt för sig, och detta är ett sätt att lära de unga att gynna andra och samtidigt ha kul.