S: Högerextremismen och mäns våld mot kvinnor måste stoppas

Kalmar Artikeln publicerades

Socialdemokraterna i Kalmar län kräver noll tolerans mot mäns våld mot kvinnor och vill att högerextremisterna ska bort från politiken. Detta finns att läsa om i två nya uttalanden från partiet som författades under helgens distriktskongress.

”Vi höll högerextremismen borta från makten när vi bildade regering i Sverige. Det i sig är en viktig ideologisk seger (...) Vid årets val till Europaparlamentet utmanas det samhälle vi alla tagit för givet av krafter vi trodde en gång för alla hade begravts. I slutet av 90-talet hade extremhögern ett dussintal representanter i Europaparlamentet. I dag är de över hundra” står att läsa i det ena uttalandet.

Vidare står att ”I Sverige står sverigedemokrater i riksdagens talarstol (...) och gör egna attacker mot medier, minoriteter och meningsmotståndare. Och högerextremister i land efter land försöker nu gå samman, för att än en gång släppa lös extremnationalismen på kontinenten, och piska upp hat mot de som de pekar ut som främlingar och oliktänkande. De har lyckats förut. Men de ska aldrig få lyckas igen”.

Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, och Lennart Andersson, Borgholm, som i helgen fick ta emot Tage Erlanders Hedersmedalj.
Foto: Pressbild
Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, och Lennart Andersson, Borgholm, som i helgen fick ta emot Tage Erlanders Hedersmedalj.

Vidare slår Socialdemokraterna i Kalmar län fast att kvinnors fri- och rättigheter är hotade och att de särskilt vill ta upp frågan om våld i nära relationer och kräva en nolltolerans i frågan.

”En studie om våld och hälsa visar att 14 procent av alla vuxna kvinnor i Sverige någon gång utsatts för våld i nära relation. Årligen mördas över 20 (2018) kvinnor av en man i nära relation (...) Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång och fem procent har upplevt det ofta. Oavsett om våldet är fysiskt eller psykiskt är det skadligt och skrämmande för ett barn att uppleva”.

– Vi har en antagen nollvision när vi talar om trafikdödade men inte när det gäller mäns våld mot kvinnor. Det är fullkomligt oacceptabelt och nu är det verkligen mer än hög tid för detta, säger Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, i ett pressmeddelande.