S vill rusta upp landsbygdsvägar

Kalmar Artikeln publicerades
 Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Foto: Anton Kyhlbäck
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.

Socialdemokraterna vill genomföra en nationell satsning på 500 miljoner kronor per år till landsbygdsvägar. Hur mycket av pengarna som kan komma att gå till Kalmar län är ännu oklart.

Under en tioårsperiod vill Socialdemokraterna satsa 500 miljoner per år på landsbygdens vägar. Det handlar bland annat om att rusta upp vägar där det går tunga transporter, och sträckor där det är vanligt att pendla till exempelvis arbete eller skola.

Partiet menar att vägarna på landsbygden kan vara en avgörande faktor i huruvida människor väljer att bosätta sig där.

– Jag bor själv i Växjö och jag vet att det här är en viktig fråga för Småland. Om man bor på landsbygden är man ofta beroende av bil, och då också bra vägar, säger infrastruktur Tomas Eneroth (S).

Var pengarna kommer att hamna ska Trafikverket avgöra i samråd med kommuner och regioner. Därför går det inte att säga hur stor effekt förslaget kan få just i Kalmar län.

Förslaget kommer att bli aktuellt först efter valet. Tomas Eneroth menar att det skulle vara omöjligt att genomföra om oppositionspartierna skulle få igenom sina skattesänkningar.

– Ja, det förutsätter att vi behåller regeringsmakten, säger Tomas Eneroth.

500 miljoner kan låta som mycket pengar, men det finns ju också väldigt mycket landsbygd i Sverige. Hur stor skillnad kommer satsningen egentligen att göra?

– Den kommer att göra stor skillnad eftersom pengarna öronmärks till just landsbygden. Och i Kalmar län finns mycket landsbygd, så jag är helt säker på att det kommer att märkas där, säger Tomas Eneroth.