Så eskalerade bråket vid Max där en man höggs i halsen

Malmen Artikeln publicerades
23-åringen blev huggen tre gånger i huvudet med en trasig glasflaska under bråket den 29 juli.
Foto: Polisen
23-åringen blev huggen tre gånger i huvudet med en trasig glasflaska under bråket den 29 juli.

Enligt polisens utredning föregicks det brutala dådet vid Max på Trädgårdsgatan den 29 juli av flera rasistiska uttalanden.

Östra Småland har tidigare skrivit om händelsen och det stundande åtalet mot en 32-årig man och en 37-årig kvinna. I polisens förundersökning beskrivs händelseförloppet i detalj:

Vid 02.30-tiden söndagen den 28 juli besöker 23-åringen och en grupp bekanta Max-restaurangen på Trädgårdsgatan för att äta efter en utekväll till Park Hermina.

En bit ifrån dem sitter den 37-åriga kvinnan, 32-åringen samt en annan man. I förhör med polisen har 23-åringen och flera vittnen berättat om hur kvinnan efter en stund börjar skrika flera rasistiska förolämpningar åt sällskapet. Bland annat kallar hon dem för ”svartskallar” och ropar ”dra från Sverige”.

Till slut blir 23-åringen irriterad och frågar henne vad hon håller på med. Kvinnan frågar vad han gör i Sverige varpå 23-åringen svarar att han gör detsamma som hon, han bor här.

Bild tagen av en polis direkt efter händelsen där flera blodfläckar syns på bordet och marken.
Foto: Polisen
Bild tagen av en polis direkt efter händelsen där flera blodfläckar syns på bordet och marken.

Mannen som är i sällskap med kvinnan och 32-åringen blir upprörd och ställer sig upp. Mannen har en spindelnätsliknande tatuering och 23-åringen, som uppger för polisen att han brukar hitta på smeknamn åt personer han inte känner, säger ”kom igen Spiderman, få tyst på henne och låt oss äta i lugn och ro”.

Då reagerar 32-åringen kraftigt och skriker något ohörbart. 23-åringen vänder sig mot honom och säger ”tyst med dig också JockiBoi”.

Bråket eskalerar och kvinnan rusar fram och slår och sparkar på 23-åringen tills en av hans vänner går emellan och försöker lugna ner situationen. Då lyfter 32-åringen en stor blomkruka och skriker ”jag ska döda dig din jävel” åt 23-åringen. Han förmås dock att ställa ner krukan igen. I stället tar han upp en glasflaska och slår av flaskhalsen mot en vägg.

En vän till 23-åringen bryter in och förmår grupperna att dela på sig. 23-åringens sällskap sätter sig och fortsätter äta, men hinner inte långt innan kvinnan återigen börjar skrika rasistiska förolämpningar. Sedan rusar hon återigen mot gruppen, denna gång mot en i 23-åringens sällskap som puttar undan henne.

Kvinnan slår hårt i marken och när uppmärksamheten är riktad mot kvinnan känner 23-åringen hur han plötsligt får ett kraftigt slag i bakhuvudet. Han faller ner på alla fyra och känner hur 32-åringen tar ett kraftfullt grepp med armen kring hans huvud.

23-åringen berättar i förhör hur han ser glasflaskan i 32-åringens hand och hur 32-åringen skär och hugger med den mot hans hals. Han uppger att han inte känner smärta, men att det blir varmt på bröstet och hur 32-åringen försöker skära med flaskan runt hela hans hals.

Till slut lyckas han ta sig loss och flyr ett 50-tal meter från platsen. Han håller en tröja mot halsen för att stoppa blodflödet. Då anländer den första polisbilen som larmats om bråket.

Polisen skickar 23-åringen med ambulans till länssjukhuset där läkarna konstaterar att han fått ett djupt jack på vänster sida om käken som kräver åtta stygn, ett jack på framsidan av halsen som kräver tre-fyra stygn, ett jack i tinningen som inte behövde sys, ett mindre jack på baksidan av vänster överarm samt ett skärsår på ena handen.

Både 32-åringen och kvinnan förnekar brott. 32-åringen, som är tidigare ostraffad, menar att det i själva verket var 23-åringen som attackerade honom.

32-åringen säger i förhör att han slog sönder flaskan för att kunna försvara sig men endast försökte avstyra bråket. Polisen har totalt förhört 21 vittnen om händelsen och flera säger sig ha sett 32-åringen attackera 23-åringen med flaskan. I förhör menar emellertid 32-åringen att det i själva verket var 23-åringen som attackerade honom och att han viftade med glasflaskan enbart för att försvara sig.