Så har priserna på fritidshus ändrats – kommun för kommun

Kalmar län Artikeln publicerades

Priserna på fritidshus i Kalmar län har ökat med 19 procent. Det är dock stor skillnad mellan kommunerna. I Borgholm har priserna ökat med 43 procent medan priserna i Kalmar har sjunkit med 37 procent.

Det är Svensk Mäklarstatistik som, på uppdrag av mäklarföretaget Fastighetsbyrån, tagit jämfört försäljningspriser på fritidshus från mars 2018 till februari 2019 med samma period 2013/2014.

Bland länets kommuner där fler än tio fritidshus har sålts är det Borgholm som står för den största prisökningen. Tvåa är Västervik.

– Borgholm har under lång tid varit en av Sveriges mest populära semesterorter men priserna har inte legat på samma nivåer som i exempelvis Visby eller städerna på västkusten, säger Andreas Boström, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Borgholm.

– Nu ser vi hur priserna stiger och en anledning är att många äldre objekt renoverats och håller hög standard. När dessa sedan säljs blir ökningen ofta stor. Ett ytterligare tecken på kommunens popularitet är att det byggs väldigt mycket nytt.

 

Kommunsiffror i Kalmar län:

(Skillnader på försäljningspris mellan 2013/2014 och 2018/2019)

Borgholm ökar med 43 procent

Västervik ökar med 34 procent

Hultsfred ökar med 21 procent

Mörbylånga ökar med 5 procent

Oskarshamn minskar med 12 procent

Mönsterås minskar med 23 procent

Kalmar minskar med 37 procent

Övriga kommuner har haft färre än 10 försäljningar under någon av perioderna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på cirka 90 procent av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.