Nej till ny häktning av X-team

Kalmar Artikeln publicerades
Från polisens förundersökning. Foto taget i samband med X-teams installation i Kalmar den 9 december 2017. Kamratlig förbrödring mellan lokala X-teammedlemmar och höjdare från Bandidos.
Från polisens förundersökning. Foto taget i samband med X-teams installation i Kalmar den 9 december 2017. Kamratlig förbrödring mellan lokala X-teammedlemmar och höjdare från Bandidos.

Kalmar tingsrätt sa på måndagen nej till ny häktning av tre män som är medlemmar i den kriminella grupperingen X-team.

Männen är idag tillsammans med tre kumpaner frihetsberövade och misstänkta för bland annat omfattande narkotika-, vapen- och våldsbrott. Rättegången mot de sex inleddes i Linköpings tingsrätt den 7 maj, och avslutades på måndagen. De flesta av dem är skrivna i Kalmar och välkända för kriminell verksamhet sedan tidigare. Säkerhetspådraget i Linköping har varit stort.

X-team är kopplad till den betydligt mer kända kriminella organisationen Bandidos. Den har klara ambitioner att etablera sig i den här delen av landet.

Dom faller den 28 maj, uppger Barometern. Männen har hela tiden nekat till brott och varit mycket tystlåtna under rättegången. Vittnen har inte kunnat lämna uppgifter som kunnat styrka misstankarna. Den tekniska bevisningen har varit lite svajig.

Det har gjort att prognosen när det gäller domen inte kan vara helt säker. Om de frias av tingsrätten i Linköping kommer de att omgående försättas på fri fot.

Det gjorde att kammaråklagare Gunilla Öhlin i söndags lämnade in nya häktningsframställningar på de tre männen till Kalmar tingsrätt.

– Det handlar om nya brott, inte de som nu behandlas av tingsrätten i Linköping, säger Gunilla Öhlin.

Den man i drygt 30-årsåldern, som utpekas som lokal X-teamledare i Kalmar misstänks för en grov misshandel i Linköping i januari, samt grovt narkotikabrott och vapenbrott i Nybro vid samma tid.

En jämnårig man, som kallats ledarens högra hand, misstänks för grova narkotikabrott i Kalmar från den 1 juli 2017 till den 13 januari 2018. Det är samme person som för en kort tid sedan friades av hovrätten, misstänkt för att tillsammans med två andra personer ha misshandlat en fjärde man i Smedby. Hovrätten menade att det inte kunde uteslutas att de tre misshandlade den fjärde mannen i en nödvärnssituation.

En 22-årig man misstänks också för grova narkotikabrott i Kalmar.

Gunilla Öhlins begäran om ny häktning, trots att de tre sitter inom lås och bom i Linköping under rättegången, kan betraktas som en säkerhetsåtgärd, för att kunna hålla de tre frihetsberövade även om de frias i den nu aktuella rättegången.

Nu sa Kalmar tingsrätt nej till åklagarens begäran. Rätten menade att det räcker med den häktning som redan finns i Linköping.

– Det innebär att de försätts på fri fot vid en friande dom i rättegången, säger Gunilla Öhlin. Jag kommer då att ta ställning till hur vi ska fortsätta att agera.

22-åringen får emellertid redan nu boka in sig på en ny rättegång. Han är tillsammans med två andra män och en kvinna misstänkt för häleri, olaga hot och narkotikabrott. Den rättegången startar på Kalmar tingsrätt den 4 juni.