Så ser nya Satan i gatan ut

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Krögaren Pontus Lötbom har inte sparat på krutet i sin omgörning av puben Satan i gatan och restaurangen Mr och Mrs Hanssons. Nu visas insidan upp för första gången.
Foto: Tomas Löwemo
Krögaren Pontus Lötbom har inte sparat på krutet i sin omgörning av puben Satan i gatan och restaurangen Mr och Mrs Hanssons. Nu visas insidan upp för första gången.

Från svart porrighet till färgstark medelhavskänsla. När krögaren Pontus Lötbom bygger om puben Satan i gatan och restaurangen Mr och Mrs Hanssons sparar han inte på krutet.

Östra Småland kunde i november berätta om Borgholmskrögaren Pontus Lötboms storslagna planer att göra om Satan i gatan och Mr och Mrs Hanssons . Nypremiären är planerad till den 14 februari och i dag går det knappt att känna igen sig i lokalerna.

– Efter att ni var här i höstas så arbetade jag dygnet runt i tre veckor med att bygga om. Sedan ringde min mormor, som bor i Spanien, och beordrade mig att resa ner till henne för att ta en paus, säger Pontus Lötbom när han visar runt i lokalerna.

En vecka över jul tillbringade Lötbom i Spanien, vilket innebar en utvärdering av det minst sagt ambitiösa projektet. Mellanlandningen resulterade i att flera tidigare beslut omvärderades och en helt ny inriktning valdes, inte minst tack vare ett lyckosamt butiksbesök.

– Jag och mormor besökte en butik som tillverkar möbler för hand av återanvänd plåt. Jag kände direkt att det var stilen jag ville ha.

Fylld av ny energi köpte Lötbom så mycket möbler och grejer att butiksägaren till slut sa ”señor, usted es loco!”, på svenska ”herrn, du är galen!”.

Lötbom skrattar när han återger butiksägarens reaktion, som även gav inspiration till Satan i gatans nya namn: Loccos, en försvenskning av spanskans ord för galning. Med sig från butiken fick Lötbom bland annat möbler gjorda av delar från gamla Ferguson-traktorer. I kombination med ljusa väggfärger, citronträd och begagnade whiskyfat andas puben i dag medelhav och ljum sommarkväll.

Satan i gatan byter namn till Loccos, en försvenskning av spanskans ord för galning.
Foto: Tomas Löwemo
Satan i gatan byter namn till Loccos, en försvenskning av spanskans ord för galning.
Så ser nya Satan i gatan och Mr och Mrs Hanssons ut.

Namnbytet är inte de enda nyheterna jämfört med i november. Inne på Loccos har det forna live-utrymmet gjorts om till serveringsyta och i väggen in mot köket har en lucka och en dörr slagits upp.

– Jag har beställt en halv bil, som just nu håller på att sågas itu, som ska byggas fast på väggen. Det kommer se ut som en foodtruck, och maten kommer vara lika variationsrik som i en foodtruck.

Även inne i Mr och Mrs Hanssons har det hänt stora saker och lokalen är på god väg att förvandlas till den nya restaurangen Sven Stures, döpt efter Lötboms morfar Sven och farfar Sture.

– Farsan har jämt varit negativ när jag kommit med mina planer och idéer, men då har jag alltid kunnat gå till morfar eller farfar som peppat mig i allt jag gjort. Deras råd och stöd har varit ovärderliga och därför vill jag hedra dem genom att döpa restaurangen efter dem.

Namnet ska signalera gammalt, anrikt och kraftigt. Restaurangen ska öppna senare under våren, och ambitionsnivån är skyhög.

– Anrika Tennstopet i Stockholm ska få sig en rejäl match. Jag har jobbat mycket med husmanskost, det är vad min läromästare på Halltorps Gästgiveri var mästare i och det är vad Sven Stures utgår ifrån.

– Loccos kommer bli en jäkligt populär bar med läcker mat, men Sven Stures kommer skaka om Kalmar. Jag satsar på husmanskost på gourmetnivå, här ska man äta och dricka gott på högsta nivå.

En ofin fråga kanske, men hur mycket har du egentligen investerat i Loccos och Sven Stures?

– Haha, jag har satsat allt jag äger och har. Men jag är här för att stanna och jag vill bli ett komplement till resten av restaurangerna i Kalmar.