Så skyddar du dig och dina barn mot magsjuka i sommar

Sverige Artikeln publicerades
Många insjuknar i diverse magåkommor under sommaren, men det finns några enkla förhållningsregler som minskar risken avsevärt.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Många insjuknar i diverse magåkommor under sommaren, men det finns några enkla förhållningsregler som minskar risken avsevärt.

Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier som vi får i oss via till exempel mat och vatten. Men det finns enkla sätt att skydda sig för att minska risken att insjukna.

– Vi har haft en så varm vår och sommar i år så de klassiska sommarmagsjukorna har hållit på sedan i maj. Och magsjuka i kombination med den värmen som vi har nu är ju förstås extra jobbig, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar.

Förra året rapporterades det till Folkhälsomyndigheten att drygt 4 700 personer i Sverige smittats av någon av de vanligaste livsmedelsburna smittorna som orsakas av bakterierna campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. Och eftersom de allra flesta som drabbas av magsjuka tillfrisknar helt på egen hand så är den nyss nämnda siffran bara toppen av ett isberg.

– I år har vi sett en ökning av campylobacter. Det är en bakterie som finns bland annat i kyckling, och det brukar komma i samband med grillsäsongen. ehec är en tarmbakterie som kan ge blodiga diarrér och framförallt äldre och barn kan bli väldigt sjuka. Vi har haft några sådana fall i år, men inte alarmerande många, säger Lisa Labbé Sandelin.

Vid grillning finns det en hel del förhållningsregler som är viktiga att tänka på, bland annat ska man inte använda samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som man använt till rått kött. Man bör hålla olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra. Dessutom är det viktigt att man diskar skärbrädan och kniven som man använt till köttet innan man skär sallad eller andra grönsaker.
Foto: Helena Landstedt / TT
Vid grillning finns det en hel del förhållningsregler som är viktiga att tänka på, bland annat ska man inte använda samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som man använt till rått kött. Man bör hålla olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra. Dessutom är det viktigt att man diskar skärbrädan och kniven som man använt till köttet innan man skär sallad eller andra grönsaker.

Förutom risken att få i sig bakterier via det vi äter och dricker så kan man också smittas vid till exempel ett gårdsbesök.

Under sommaren besöker vi ofta gårdar med betesdjur. Ibland får vi tillfälle att klappa dem men det räcker faktiskt med att bara vistas i deras närmiljö för att bli sjuk.

Idisslare kan exempelvis bära på ehec-bakterier som kan ge allvarliga infektioner hos oss människor. Bakterien finns i djurens avföring och i deras päls. God handhygien minskar därför risken för smitta avsevärt.

Småbarn och äldre är känsligare för vissa bakterier och kan bli svårt sjuka om det vill sig illa.
Foto: Lindah Tisjö
Småbarn och äldre är känsligare för vissa bakterier och kan bli svårt sjuka om det vill sig illa.

Typiska symtom för bakterieorsakade magåkommor är ont i magen, diarréer, kräkningar och feber och man kan vara sjuk i allt från några timmar till flera dagar.

Finns det några andra, mer diffusa symptom?

– Magsjukor är ju tros allt magsjukor på något sätt och man märker ju av dem främst i magen. Men ibland kan vissa tarmbakterier ge blodförgiftning. Är man extra känslig kan en magsjuka också leda till ledbesvär, säger Lisa Labbé Sandelin.

När bör man söka vård?

– Det bör man göra om man har blodiga diarrér, känner sig mycket trött och svag, om man har haft diarré i mer än en vecka eller kräkts i mer än ett dygn utan att det avtar. Om man känner sig torr i munnen, väldigt törstig och man kissar väldigt lite så kan det vara ett tecken på vätskebrist och då bör man också söka vård, säger hon.

Finns det någon medicin mot magsjuka?

– Nej, vi brukar inte ge antibiotika eller liknande, men det kan hända att man behöver läggas in och få dropp om man inte får i sig tillräckligt med mat och dryck.

Bör man anmäla någonstans om man insjuknar?

– Om man går ut på restaurang och äter och sedan insjuknar därefter så kan man kontakta livsmedelsinspektörerna i den kommunen så gör de en utredning.

Fakta

Så minskar du risken att insjukna

Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter du varit i kontakt med kor, får och getter eller vistats i deras närmiljö. Även efter toalettbesök, innan du börjar laga mat och efter att du har hanterat rått kött.

Tvätta också alltid händerna innan du äter.

Hjälp barnen med handtvätten.

Vid grillning, använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.

Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Använd hushållspapper för att torka upp köttsaft, inte disktrasan.

Ha inte picknick i beteshagar där det går kor, får och getter.

Drick inte opastöriserad mjölk eller koka den först.

Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.

Ha uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd.

Ta del av den hygieninformation du får på gården och läs eventuella skyltar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa mer...