Saaben skrotad efter femte rattfyllan

Kalmar Artikeln publicerades
Mannen har flera gånger tidigare stoppats kraftigt berusad på vägarna. Körkortet hade han redan förlorat och denna gång rök bilen också.
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / TT
Mannen har flera gånger tidigare stoppats kraftigt berusad på vägarna. Körkortet hade han redan förlorat och denna gång rök bilen också.

Bilen skrotad och två månader i fängelse. Det blev straffet för en 52-åring som i veckan för femte gången på lika många år dömdes för grovt rattfylleri.

52-åringen är välkänd av polisen sedan tidigare och har förutom rattfyllerierna även dömts för bland annat brott mot knivlagen, grov olovlig körning och misshandel.

Denna gång åtalades han vid Kalmar tingsrätt för brott mot fordonsförordningen, grovt rattfylleri, brott mot vägtrafikregisterlagen samt grov olovlig körning. Detta sedan han stoppades på Norra vägen den 28 februari med 1,7 promille i blodet. Bilen var dessutom belagd med körförbud då den dels var obesiktigad och dels avställd. Dessutom är mannens körkort sedan länge indraget.

Tingsrätten skriver i domen att ingen annan påföljd än fängelse kan bli aktuell. Då mannen uppvisat stor envishet med att återfalla i brott, i synnerhet grovt rattfylleri, aktiverar tingsrätten även sjunde paragrafen i trafikbrottlagen som gör det möjligt att skrota en dömd persons bil om det kan förhindra nya brott. Mannen har erkänt brotten han åtalades för, men motsatte sig att bli av med bilen som han påstod att han behövde i arbetet. Polisutredningen har dock kunnat visa att mannen är försatt i personlig konkurs och saknar inkomst. Därmed fanns inget hinder och mannens Saab har skickats till skroten.