Sahara stal showen för Hallengren

Smedby Artikeln publicerades
Lena Hallengren fick träffa vårdhunden Sahara. Till höger matte Ylwa Petersson. Hallengren fick också kommentera att SD har störst stöd. ”Det vore förfärligt om det vore valresultatet, men det kommer att pendla”, var hennes inställning.
Foto: Eric Arenius
Lena Hallengren fick träffa vårdhunden Sahara. Till höger matte Ylwa Petersson. Hallengren fick också kommentera att SD har störst stöd. ”Det vore förfärligt om det vore valresultatet, men det kommer att pendla”, var hennes inställning.

En socialminister med nya förslag i bagaget i all ära, men allas blickar riktades mot vårdhunden Sahara när Lena Hallengren (S) besökte omsorgsboendet Ingelstorpsvägen 1.

Socialministern har senaste veckan varit i fokus över hela landet, efter förslaget att socialtjänsten ska kunna agera även mot yngre barn som är på glid, utan föräldrarnas medgivande.

För det har hon bland annat hyllats av moderata ledarskribenter. Hon gläds åt det. Frågan är viktig. Det handlar om att förhindra framtida bekymmer.

– Det är viktigt att vi gör det som är förebyggande. Jag tycker att det saknas i debatten. Där pratas det mycket om tuffa tag.

Samtidigt har regeringen utsett förre Metallbasen Göran Johnsson till att bli nationell samordnare som ska se till att det finns en plan för att anställa ny personal i vården.

Men det är inte bara att öka på antalet händer i vården, menar Hallengren. Eftersom det blir allt fler äldre, så kan behovet te sig omättligt.

– Vi måste fundera på hur vi ger hjälp innan.

Senare under dagen resonerade Hallengren med personalen på Ingelstorpsvägen 1 om detta. Hon frågade forskaren Stefan Andersson från Linnéuniversitetet, som var på plats under besöket på Ingelstorpsvägen 1, hur han såg på saken. Hur ska vi göra för att stå bättre rustade? Vad är avgörande för att hitta personal?

Sahara var nyfiken på kameran.
Foto: Eric Arenius
Sahara var nyfiken på kameran.

– Jag tror att vi måste få fram det som är bra. Det är ofta en negativ bild av att jobba i vården, menade han.

– Vi kan inte bara öka personalstyrkan. Vi ska inte springa fortare. Vi kanske kan använda teknik så att de äldre klarar så mycket som möjligt själva, menade Hallengren.

– Jag brukar jämföra med förskolan. Om man kommer in så finns det låga bord. En del undrar hur det är för personalen, får de inte ont i ryggen? Men man kan också tänka att barnen lär sig bli självständiga och äta själva. Det måste vara samma tankesätt i vården, fortsatte hon.

Det diskuterades också att det finns utbildningsluckor som kommunerna får täppa till. En undersköterska får inte lära sig mycket om demensvård i utbildningen, trots att demens är väldigt vanligt i vården.

– Vi utbildar mycket själva, menade Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande.

Hallengren menade att det borde vara en grundkompetens från utbildningen.

– Hur ska man annars kunna möta den gruppen?

Att använda djur i vården var alla överens om är bra, så länge ingen är allergisk eller hundrädd.

Ingelstorpsvägen 1 har sin egen huskatt Bertil, en strykarkatt som de tagit in från kylan och gjort tam.

Bertil höll sig dock borta när schäfern Sahara var på besök, Kalmars egen vårdhund.

Alla lät sig charmas när matte Ylwa Petersson bad Sahara att duka bordet, och Sahara gick och hämtade plastbestick i munnen för att duka upp.

– Det kanske inte blir någon Nobeldukning, log Ylwa Petersson och gav Sahara ännu en godis.

Men Sahara gör jobbet - att lugna personer som är oroliga. Till exempel någon som är dement eller någon som just förlorat sin fru.

Exemplen var många, och alla verkade överens om att de gärna vill ha en så snäll schäfer vid sin sida när det verkligen behövs lite stöd.

Och efter en halvtimmes hårt jobb inför socialministern var Sahara helt på det klara med att det var dags att vila lite och njuta lite av baconbenet som Lena Hallengren hade med sig.

– En halvtimmes intensivt arbete är ungefär vad hon orkar, berättade Ylwa Petersson.