Sämsta S-valet sedan 2002 - men bästa resultatet i landet

Kalmar Artikeln publicerades

 

Johan Persson, Kalmar kommunstyrelses ordförande, fortsätter fyra år till som Kalmars starke man..
Foto: Tomas Löwemo
Johan Persson, Kalmar kommunstyrelses ordförande, fortsätter fyra år till som Kalmars starke man..

Socialdemokraterna i Kalmar kommun gjorde sitt sämsta val sedan 2002. Men är ändå det i särklass starkaste S-fästet bland landets residensstäder.

Socialdemokraterna i Kalmar kommun ser ut att förlora 2 mandat i kommunfullmäktige och landar på 26 representanter av totalt 61. Partiet får 42,7 procent av rösterna i kommunvalet. Inte sedan 2002, då det blev drygt 39 procent har andelen varit lägre.

Det sista förlorade mandatet skiftade emellertid innehavare vid räkningen av de allra sista distrikten. Det kan gå tillbaka till S igen innan räkningen är helt klar.

Tillsammans med Vänsterns 4 mandat och majoritetsvännerna Centerns 5 mandat har de partier som idag styr kommunen en mycket betryggande majoritet.

Trots att Socialdemokraterna i Kalmar backar med 3 procent finns det ingen annan residensstad i hela landet som kan mäta sig med partiets siffror.

Kalmar har varit ett riktigt starkt fäste under lång tid, men tidigare har Luleå och Härnösand legat i närheten av de siffrorna. Men efter ras på 11,3 procent i Luleå och 11,7 i Härnösand finns Kalmar i ensamt majestät i toppen. Den som kommer närmast är fortfarande Luleå, men där ligger partiet idag inte på mer än 37,7 procent.

– Jag är oerhört glad, säger kommunalrådet Johan Persson (S). Vi har gjort en enormt stark valrörelse och är idag etablerade som en av de kommuner i landet som har flest som röstar på Socialdemokraterna.

– Vi har gjort en mycket bra valrörelse i Kalmar. Jag har aldrig varit med om ett så stort engagemang och så många valarbetare. Vi har knackat dörr som aldrig förr och har gjort 12 000 besök hos kalmarbor.

Johan Persson pekar på att Socialdemokraterna hade 300 deltagare i Pridetåget dagen innan valdagen och att ett nymornat SSU i kommunen är mer aktivt än på mycket länge.

– Man blir nästan nostalgisk när man ser de unga SSU:arnas engagemang.

Att partiets siffror i kommunen långsiktigt minskar är inte så konstigt, menar han.

– Vi påverkas av rikssiffrorna. Det är inte länge sedan partiet i riket låg på 40 procent, Nu är det 28. Vi har legat stabilt, när partiet minskat nationellt.

Jämfört med utvecklingen i riksdagsvalet tycks det som om Vänstern i Kalmar inte lyckats surfa fullt ut på partiets framgångsväg i riket. I Kalmar är ökningen 0,9 procent i hela landet 2,2 procent. Någon fördubbling av antalet mandat, som kommunalrådskandidaten Liselott Ross hoppades på, blir det inte. Man landar på plus ett mandat.

Socialdemokraternas minus på 3 procent i kommunvalet ligger nästan exakt i nivå med utvecklingen i landet som är minus 2,8 procent. Miljöpartiet minskar också exakt lika mycket lokalt som i riket. Man klarade den kommunala treprocentspärren med bara 300 rösters marginal.

Kristdemokraterna och Liberalerna redovisar i stort sett samma förändringar i kommunen som i landet.

Centern gör ett betydligt sämre val i Kalmar än i hela landet. Ökningen lokalt är 1 procent i hela riket 2,5 procent.

Samma sak gäller Sverigedemokraterna, plus 2,4 procent i Kalmar med 4,7 i landet.

Moderaternas utveckling är betydligt bättre i Kalmar än i hela landet. Det blev ett minus på 0,3 procent i Kalmar i riket minus 3 procent.

Valresultatet i Kalmar kommun, med alla distrikt räknade: Vänstern 6,1 (+0,9) procent, Socialdemokraterna 42,7 (-3) procent, Miljöpartiet 3,7 (-2,4) procent, Kristdemokraterna 5,4 (+1,6) procent, Centern 8,0 (+1.0) procent, Liberalerna 5,5 (-0,5) procent, Moderaterna 15,4 (-0,3) procent, Sverigedemokraterna 12,5 (+2,4) procent, Feministiskt initiativ 0,7 (+0,4) procent.

Och mandatfördelningen, kan ändras vid den slutliga räkningen: V 4 mandat (+1), S 26 mandat (-3), MP 2 (-2), KD 3 (+1), C 5 (0), L 3 (-1), M 10 (+1), SD 8(+2).