Sanslöst skojigt i Södermöre

Bjursnäs Artikeln publicerades

Det är galet livat på landet, och det sanslös skojigt att ta del av detta liv i en lokalrevy som verkligen är superlokal, med enstaka utflykter över bron och tvärs över landet. Och kön i Ullared är förstås fylld med folk från Södermöre, den med.

Mycket och kompetens musik är det i Södermörerevyn. Johan Persson slår ett slag med triangel.
Foto: Karin Asmundsson
Mycket och kompetens musik är det i Södermörerevyn. Johan Persson slår ett slag med triangel.

Det börjar med en skock kacklande hönor och tuppar, bara öppningsnumret är nästan värt biljettpengarna, och avslutas med guldlamé. Däremellan bjuds en genommusikalisk och tempofylld resa runt Södermöre.

Det är en ”snäll” revy, här är inga personangrepp och inga slag under bältet, men det saknas sannerligen inte bett i replikerna. Det är tungovrickande rappa och roliga texter, som hur det gick till när rösterna räknades i Gräsgärde Voxtorp och varför valtagandet blev rekordstort: 112 procent, och de storslagna planerna på ett höghastighetståg mellan Hagby och Öland.

Johan Persson tar fram sin bästa östöländska dialekt i en monolog om hemmasonen på äventyr i London – man får nog vara född ölänning för att kunna driva med sina landsmän på detta viset.

Det krävs musikalitet att prestera en sån hiskelig falsksång som Gunhild och Magnhild, Malin Almqvist och Siw Carlsson, som misshandlar fiol och cittra.

Det är ett gäng supermusikaliska personer på scen, inte bara Niklas Brevestedt på gitarr utan också Evelina Seve på fiol, Anders Brandel på banjo, Malin Almqvist på tenorsaxofon och dessutom turas Ida och Evelina Seve och Malin Almqvist om vid pianot. Stämsången sitter perfekt.

Förra året utropades Södermöre till ett eget land, som styrs av kung Arvid och drottning Greta. Hela andra akten är en musikal om det egna landet, som har god ekonomi tack vare boardershopen i Hossmo. Kanske blir det snart en i Ugglebo med, en passning till kommunalrådet Ingemar Einarsson ”arma människa, jag tror inte någon kan förstå hur han har det”. Recept på Kolbodachampagne får vi, hembränt och Treo. Och ska det byggas arena i Ljungbyholm och simhall i Bottorp. Storvulna planer i ett litet land. Kungen och drottningen har lite problem i äktenskapet. Augustina, Siw Carlsson, dyker upp i sin snart utslitna blå polyesterklänning, nedhasade strumpor och keps och ger goda råd.

Fakta

Södermörerevyn

Galet livat på landet

Av och med Malin Almqvist, Anders Brandel, Niklas Brevestedt, Siw Carlsson, Johan Persson, Ida Seve och Evelina Seve.

Bjursnäs bygdegård

Visa mer...