Sexsamtalen kända i ett år

Kalmar Artikeln publicerades
Landshövding ringde sexsamtal från residenset för nästan 20 000 och lät skattebetalarna stå för notan.
Foto:Tomas Löwemo
Landshövding ringde sexsamtal från residenset för nästan 20 000 och lät skattebetalarna stå för notan.

Landshövding Stefan Carlssons skattebetalda samtal till telefonsexlinjer från residenset har varit kända på länsstyrelsen i mer än ett år.

Redan i maj förra året attesterades och betalades en räkning från Telia där sexsamtalen finns angivna.

Men det var inte förrän det begärdes ut kopior på fakturan som länsledningen agerade, informerade regeringen och Stefan Carlsson sjukskrev sig.

Stefan Carlsson har ringt till telefonsexlinjer för nästan 20 000 kronor från residenset i Kalmar under 2014 och 2015. Det avslöjade Radio Kalmar på måndagen.

  I förra veckan tog han timeout från jobbet på grund av sina alkoholproblem. Nu späs problembilden på ytterligare med avslöjandet om samtal till sexlinjer via länsstyrelsens abonnemang.

  Från telefonen på residenset har det ringts sexsamtal för minst 16 400 kronor under 2014 och 2015. Totalt är kostnaden 20 000 kronor.

  Länsstyrelsen har betalat räkningarna. Först nyligen betalade Stefan Carlsson tillbaka pengarna.

  Johan Wendell är avdelningschef på länsstyrelsen. Under Malin Almqvist semester är han tillförordnad landshövding. Han medger att han haft kännedom om sexsamtalen från residenset i ett år.

  – Jag har fått signaler om att det ringts betaltjänster från residenstelefonen men kände inte till omfattningen vare sig antalet samtal eller kronor.

  Länsrådet Malin Almqvist säger att hon fick kännedom om saken först när de efterfrågade fakturorna skulle lämnas ut. Hon säger att hon då agerade direkt, informerade regeringen och att Stefan Carlsson sjukskrev sig.

  Nu höjs flera röster med krav om att regeringen måste utse en ny landshövding. Allt fler menar att en person som schavotterat som såväl alkoholmissbrukare och som använt statens pengar till telefonsexlinjer knappast vara statens högste företrädare i länet.

  Christina Fosnes (M) i Kalmar menar att regeringen behöver tillsätta en ny landshövding. Hon har inte förtroende för Stefan Carlsson.

  Roland Åkesson (C), kommunalråd i Mönsterås menar att gränsen passerats och att regeringen måste agera.

  Christina Davidsson (C), kommunalråd i Nybro säger att förtroendet naggats i kanten. Thoralf Alfsson (SD) kräver att Carlsson omgående avgår.

  Regeringen är medveten om problemen. Men vill inte diskutera saken offentligt.

  – Som arbetsgivare ska vi agera varsamt vad gäller relationerna med våra arbetstagare, säger Peter Skeppström, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi.

  Stefan Carlsson är för närvarande sjukskriven. Om regeringen kommer att låta honom ha kvar sitt jobb är inget Peter Skeppström vill kommentera.

  – Regeringen har förtroende för sina medarbetare tills annat meddelas, säger han.

  Thoralf Alfsson (SD) och Sveriges Radio begärde ut uppgifter om telefonsamtal från residenset telefon ungefär samtidigt. Onsdagen den 22 juni informerades länsrådet Malin Almqvist om begäran, den 27 juni fanns betalningen från Stefan Carlsson på länsstyrelsens konto.