Simhall kan kosta 600 miljoner

Kalmar Artikeln publicerades
Sjöjungfrusimning på Kalmar äventyrsbad under jullovet.Miranda Svensson, 10 år
Foto: Tomas Löwemo
Sjöjungfrusimning på Kalmar äventyrsbad under jullovet.Miranda Svensson, 10 år

En simhall kan kosta så mycket som 600 miljoner kronor. Under åren har Simhallen kollat runt på andra. Badet i Hyllie är som den Kalmar skulle vilja bygga. Prislappen där landade på 355 miljoner kronor.

– Den är i den storlek vi vill ha, säger enhetschef Susanne Gryfelt på Äventyrsbadet.

Att bygga en ny simhall kan kosta mycket, eller väldigt mycket. Enligt en genomgång som Kvällsposten gjorde för ett par år sedan har Österlenbadet i Tomelilla kommit billigast undan med en renovering för 72 miljoner kronor.

I Ängelholm, som är drömalternativ för Gryfelt, byggde Peab en simhall med äventyrsbad med strömkanal och en strand med vågmaskin.

Kostnaden landade på 604 miljoner kronor och badet ägs av Kunskapsporten AB som hyr ut till kommunen för 18,9 miljoner kronor per år under 32 år.

Samma upplägg med externt ägande finns i Sjöbo, men utan äventyrsdel. Då blir det drygt halva priset och kommunen får betala 13,5 miljoner kronor i 25 år.

Arenabadet i Skövde, som också nämns av Gryfelt som en publikmagnet, kostade 480 miljoner kronor när den byggdes fram till 2009. Men då ingår arena, bad och bowling.

Järfällas bad med 50-metersbassäng, undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten och äventyrsbad beräknas till 615 miljoner kronor.