Själen blir självlysande med Robert Vargas på VIDA

Halltorp Artikeln publicerades
Robert Vargas kommer att närvara under vernissagen.
Foto: Ida Fältander
Robert Vargas kommer att närvara under vernissagen.

Under lördagen 6 juli öppnar Robert Vargas sin utställning Från själen på VIDA Museum & Konsthall. Och det är själen vi möter, i porträtt som alstrar psykologiskt djup och stor respekt för människan.

– Förra sommaren fick jag ett samtal från en bekant som ville introducera mig för en fantastisk konstnär som var i Kalmar då. Namnet var Robert Vargas, berättar Hampus Vallien, som sedan 2016 äger och driver VIDA tillsammans med Emilia Thor.

- Jag hade hört hans namn men visste inte mycket mer än så, och därför sa jag först nej. Men efter flera förfrågningar gav jag efter och meddelade att, nåja, jag kan ta mig fem minuter. De fem minuterna blev snabbt en timme!

Hampus skrattar och blickar ut över utställningsrummet, där konstverken ännu inte kommit upp. Robert går en bit bort, stannar, filosoferar, väger verken mot varandra, frågar sig vilken ordning som bäst lyfter fram dem.

Porträtten kommer så småningom att införlivas i en bok med namnet Portraits of the world.
Foto: Ida Fältander
Porträtten kommer så småningom att införlivas i en bok med namnet Portraits of the world.

Efter det första mötet förra sommaren hade Hampus och Robert sporadisk kontakt. De bestämde snabbt att Robert skulle få en separatutställning på VIDA. Verken som nu är på väg upp såg Hampus för första gången igår. Utställningen består av sexton originalverk och två tryck. Verken är till salu. Robert kommer även att visa en muralmålning på en av museets ytterväggar.

– Jag förstod snabbt vilken fantastisk konstnär Robert är! fortsätter Hampus. - Här på Vida har vi hittills huvudsakligen visat skandinavisk konst och det känns rätt att kombinera Robert, som kommer från Los Angeles, med Öland. Det blir en underbar kontrast. Faktum är att det här är första gången hans verk visas i Skandinavien!

Samarbetet mellan dem kommer fortsätta och bli långvarigt, tror Hampus.

Robert har målat hela livet och det var för honom alltid uppenbart att han skulle bli konstnär. Hans stora muralmålningar har fått uppmärksamhet på hans hemort, Los Angeles, och gjort honom till en frontfigur bland konstnärerna i staden. Förutom muralmålningarna, som tar lång tid att färdigställa, ägnar han sig åt porträttmåleri. Han målar människor och det oerhört snabbt. Ett porträtt kan vara klart på tio till femton minuter. I utställningsrummet blickar de många ansiktena tillbaka på oss med klara blickar, med en känsla av djup och tankfullhet, som om personen måhända tittar tillbaka på oss, men ändå inte är riktigt närvarande, Som om varje porträtt är en avbildning av personens mentala tillstånd, en bild av en person som är förlorad, eller uppsökt, av sin egen tankevärld. Det finns något djupt psykologisk där, något abstrakt som överröstar det fysiska. Ibland något dystert. Svartvitheten, skuggorna, kontrasterar mot papperet som också lyser igenom. De för för fram djupet och skärpan, karaktären. En självlysande själ.

– Alla ansikten har en historia att berätta, säger Robert Vargas.
Foto: Ida Fältander
– Alla ansikten har en historia att berätta, säger Robert Vargas.

Tekniken har han själv utvecklat och utforskat och försökt utveckla gränserna för sitt media. Disciplin är viktigt för honom. Ibland lyser papperet igenom.

– Alla ansikten har en historia att berätta, säger Robert.

– Jag är född i Los Angeles och min släkt har bott där i fem eller sex generationer, så jag har djupa rötter dit. Men jag har alltid varit intresserad av andra kulturer och andra människor.

När han får frågan om hur gammal han är vill han inte svara. Ålder är inte viktigt för honom. Han vill inte placera sig själv i någon box, utan visa upp konsten som den är.

– Men jag är en gammal själ i en ung kropp, så mycket kan jag säga!

Porträtten som ställs ut är alla del av ett projekt. Under sina resor världen över porträtterar människorna han möter. Det kan vara artister såsom Snoop Dog eller Bon Jovi. Men det kan också vara helt vanliga människor som Robert handplockat. Planen är att publicera alla i en stor bok, kallad Portraits of the world.

Robert förbereder utförandet av en av sina större målningar, inför pressen under fredagen.
Foto: Ida Fältander
Robert förbereder utförandet av en av sina större målningar, inför pressen under fredagen.

De svartvita bilderna är dikter för honom. Muralmålningarna kräver mer förberedelse och tid; de är hans version av en roman. Han läser själv mycket och är intresserad av världen och att att föra en dialog mellan olika människor och länder.

– Vi är globala invånare. Vi är inte bundna till en plats nu på samma sätt som förr. Jag vill dela det jag möter på olika platser så att människor förstår olikheterna mellan dem och förstår varandra.

Det är lika mycket Robert själv som personen han porträtterar som kommer fram i målningen.

– När målningen blir till, blir berättelsen vår, säger Robert. - Våra upplevelser blandas.

För inte länge sedan utförde Robert ett porträtt av Bertil Vallien inför publik i Kosta. Det blev ett fint möte mellan två generationer, menar Robert. Bertil var mycket exalterad när han fick se det färdiga porträttet.

Under vernissagen kommer Robert att måla av personer ur publiken.

– Det är ingen performance, det är ingen show, det jag gör. Jag gör platsen till min studio. Allt händer i nuet, autentiskt och äkta. Äktheten är viktig för mig. Jag ser något mer än det som finns på ytan. När porträttet är lyckat ser personerna sina förfäder, sina tankar. Något händer inuti dem.

– Det blir en terapi för dem. Något i utbytet mellan oss helar dem. Något i mina målningar har en helande verkan.