Sjöfartshögskolan vill få ett slut på trakasserierna

Kalmar Artikeln publicerades
– När jag gick ut på min första båt var jag väldigt ung och då är man ju lite mer mottaglig. Grejer som jag tog åt mig för då kanske jag inte hade tagit åt mig för i dag, säger Katarina Wernolf, sjökaptensstudent vid Sjöfartshögskolan.
Foto:Lindah Tisjö
– När jag gick ut på min första båt var jag väldigt ung och då är man ju lite mer mottaglig. Grejer som jag tog åt mig för då kanske jag inte hade tagit åt mig för i dag, säger Katarina Wernolf, sjökaptensstudent vid Sjöfartshögskolan.

Totalt 25 personer från 13 organisationer och studenter på Sjöfartshögskolan samlades under onsdagen för att ägna en heldag åt att diskutera trakasserier inom branschen.

– Med utgångspunkt i framför allt sexuella trakasserier har vi fokuserat på hur vi kan arbeta för att minska problematiken, så väl till sjöss som på land, säger Rikard Engström, vd för svensk sjöfart.

Sjöfartshögskolorna lider av sviktande söktryck och allt färre verkar vilja bli sjöbefäl. Detta samtidigt som Sjöfartens eget metoo-upprop #LättaAnkar har samlat in 1 150 kvinnliga sjömän och sjöbefälsstuderande som vittnar om olika former av förtryck och trakasserier.

– För tre år sedan när jag läste om det här i Östran så trodde jag att det mest handlade om jargong, inte att det var sådana här grova saker. Jag kanske var naiv, men det är jag inte längre. Det var väldigt gripande att se och höra de här kvinnornas berättelser. Alla vi som kan påverka sjöfarten på något sätt ska ju skämmas. Vi måste se till att göra någonting åt saken, säger Ted Bågfeldt, prefekt vid Sjöfartshögskolan i Kalmar.

2015 togs det fram en handlingsplan inom ämnet och det är bland annat den som har uppdaterats och konkretiserats under dagens möte.

– Det är ett arbete som kommer fortgå under hela året, med nästa möte inplanerat i Stockholm den 19 mars. Rom byggdes inte på en dag. Nu behöver vi fundera på hur vi går från ord till handling, säger Ted Bågfeldt.

Två av de sex elever som deltagit under onsdagens möte är sjökaptensstudenterna Katarina Wernolf och Ellinor Brandt, som går sitt tredje år på utbildningen.

– Jag tycker att dagen har varit superbra. Man märkte verkligen att alla som var med tar det på allvar och vill göra något konkret. Tidigare har det tagits fram en handlingsplan men först nu känns det verkligen som det är på gång, säger Ellinor Brandt.

– Vi gick från mötet med en bra känsla i magen och ett hopp om framtiden, säger Katarina Wernolf.

Endast 10 procent av eleverna i Ellinors och Katarinas klass är kvinnor och Ted Bågfeldt tror att det speglar branschen ganska bra.

Hur känns det att vara en minoritet?

– Jag reflekterar inte så mycket över det. Det är klart att om man är borta länge så har man kanske ingen att prata vanliga tjejproblem med. Och stämningen i klassen kan bli ganska grabbig, men det beror nog inte enbart på killarna, säger Katarina och får medhåll av Ellinor.

– Men det är en individfråga. Jag känner mig trygg när jag åker ut, medan en annan tjej kanske inte gör det, säger Ellinor Brandt.

Vad tycker ni är det största problemet?

– Det största problemet tycker nog jag är jargongen överlag, machokulturen inom sjöfarten, säger Ellinor.

– Men jag tycker att det har blivit bättre sedan jag började jobba på sjön och särskilt sedan 2015 då det här togs upp i media för första gången, säger Katarina.

– Jag sitter med i studentföreningen och jag har fått en massa idéer här i dag om hur vi kan jobba för våra studenter. Hur vi ska lyfta problemet och våga prata om det, säger Ellinor.