Sjöstedt pratade tåg på Centralens resebutik

Kalmar Artikeln publicerades
Jonas Sjöstedt (V) lyssnade intresserat när Ivar Karlsson visade hur de arbetar på Centralens resebutik.
Foto: Andreas Yngvesson
Jonas Sjöstedt (V) lyssnade intresserat när Ivar Karlsson visade hur de arbetar på Centralens resebutik.

Greta Thunberg och Björn Ferry bokar alla sina resor genom Centralens resebutik i Kalmar. Ryktet har nått Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som passade på att besöka Ivar Karlssons butik när han var i Kalmar.

– Jag har tågluffat mycket och var iväg med familjen i somras. Fast jag brukar faktiskt boka själv, sa Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt var på besök på Linnéuniversitetet där han pratade om bland annat klimat järnvägar. Därefter passade Vänsterpartiets partiledare på att hälsa på hos Ivar Karlsson och hans resebutik för att prata tåg.

– Den här resebyrån har ryktet om sig att vara bäst i Sverige på utrikesresor så jag ville så passa på att göra ett besök när jag är i Kalmar. Man hajar till när man kommer in. Det är som att komma in i historien. Det som har försvunnit finns kvar i Kalmar, sa Sjöstedt.

Och Ivar Karlsson var mer än sugen på att prata tågresor med Sjöstedt. Han berättade om resebutikens fantastiska resa de senaste åren där omsättningen har ökat åtta gånger.

Sjöstedt fick en rundtur, eller ja rundtur och rundtur, i butikens extremt små lokaler och en insyn i hur extremt mycket arbete butiken har.

– Ifrån när vi gick hem igår kväll tills vi kom idag på morgonen hade det kommit in 89 förfrågningar via mejl. Vi har haft en fantastisk utveckling och jag tror att det kommer att fortsätta.

– Det känns som det är ett paradigmskifte från att enstaka miljöintresserade valde bort flyg för tåg till att folk i alla åldrar från hela Sverige gör det, sa Ivar Karlsson.

Jonas Sjöstedt frågade Ivar Karlsson hur en beställning från honom till politikerna skulle se ut. Karlsson listade tre saker.

Bort med den orättvisa skattebefrielsen av flygbränslet, rättvisa arbetsvillkor och bort med den höga beskattningen på tågbiljetter.

– Flygbränsle är skattebefriat, det är för mig helt obegripligt. Däremot tyngs tågtrafiken av höga banavgifter, elavgifter och andra skatter. Sen är det inte så konstigt att flyget kan pressa biljettpriserna med de arbetsvillkor en del företag har. En litauisk flygvärdinna på Ryan Air tjänar inte bra.