Sjuka almar sågades ner för att skydda järnvägen

Kalmar Artikeln publicerades
Almarna som sågades ner stod intill järnvägen längs Södra vägen, längst in i Vänskapens park.
Foto: Anton Hansson
Almarna som sågades ner stod intill järnvägen längs Södra vägen, längst in i Vänskapens park.

– Stående döda träd kan ganska snabbt komma att utgöra en fara för järnvägen och allmänheten, säger Ingemar Lundin, biträdande projektledare för Nationell trädsäkring på Trafikverket.

Somliga undrade förra veckan varför det till synes sågades ner träd vid Vänskapens park vid Järnvägsgatan/Södra vägen. Det handlade inte om något större projekt, utan det var en insats för att underhålla järnvägen.

– Vi gjorde en punktinsats. Vi gjorde stängselåtgärder i området och det kom en förfrågan från Kalmar kommun att se över almarna vid spåret, som drabbats av almsjuka. Stående döda träd kan ganska snabbt utgöra en fara för järnvägen och allmänheten, säger Ingemar Lundin.

Träden stod på Trafikverkets mark och låg därmed inom deras ansvarsområde. Ungefär ett trettiotal almar åtgärdades.

Ett drygt trettiotal almar var det som fick sågas ner.
Foto: Anton Hansson
Ett drygt trettiotal almar var det som fick sågas ner.

– Det har skett i samråd med kommunen, men de stod på vårt område. Vi tar bort almar som är almsjuka, det är en del av det nationella underhållet, säger Ingemar Lundin.

Han berättar att almsjukan är ett nationellt problem och att en stor del av almbeståndet håller på att slås ut. I södra delarna av landet har Trafikverket 2-3 besiktare som inspekterar och säkrar järnvägen.

2015 skrev Östra Småland om almsjukan i stadsparken.

Läs även:

Bara stubbar kvar efter sjuka almar vid stadsmuren

Fakta

Almsjuka

Almsjuka är en parasitsjukdom som drabbar alm, lundalm och vresalm. Sjukdomen är utbredd i Europa och Nordamerika, dit den spreds från Asien med planterade träd. Sjukdomen orsakas av sporsäckssvampar. Svamparnas sporer sprids med skalbaggarna almsplintborren. Spridningen sker när skalbaggarna gnager på levande grenar i almkronan. Sporerna gror och bildar mycel som växer i almens kärlsträngar. Svampen kan även spridas från träd till träd via rötterna. Trädet försvarar sig bland annat genom att täppa till ledningsbanorna, vilket stoppar flödet så att bladen vissnar och blir gulbruna. Angreppet omfattar efter hand fler grenar, och trädet dör ofta inom ett eller några år.

Källa: NE.se

Visa mer...