Sjunkande priser på bostadsrätter

Kalmar län Artikeln publicerades
Bostadsrätterna sjunker i pris, villorna stiger.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadsrätterna sjunker i pris, villorna stiger.

Bostadsrätterna fortsätter att sjunka i pris. Senaste tre månaderna har de tappat sex procent i pris. Villapriserna fortsätter dock stiga,

Det är Svensk Mäklarstatistik som nu presenterar de nya siffrorna, som visar prisfall på bostadsrätter i de flesta län. Även om grannlänet Blekinge kan visa en uppgång på 11,7 procent och Dalarna en uppgång på 9,5 procent, så är trenden nedåtgående. Värst är det i Örebro (- 10,7 procent), följt av Västernorrland, Norrbotten och Östergötland. Sedan kommer Kalmar på en femteplats över län där det sjunkit mest.

Priserna på riksnivå är annars stabila. Under de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter sjunkit med 0,6 procent i landet som helhet. På årsbasis har priserna dock sjunkit med 7,2 procent.

I storstadsområdena, med höga priser, skylls nedgången på nya regler.

– I de större städerna ligger amorteringskraven som en våt filt över marknaden och orsakar minskad rörlighet på bostadsmarknaden. Redan när regeringen sa ja till amorteringskravet borde man ha beslutat om balanserande åtgärder, och till exempel avskaffat flyttskatten, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Han har dock hopp om fortsatta försäljningar.

– Trots den långsamma starten under våren på grund av den osäkra bostadsmarknaden och en sen vår märker vi nu tydligt ökad aktivitet. Våra mäklare bekräftar att köpare och säljare har allt lättare att mötas.

Svensk Mäklarstatistik baseras på försäljningen av 11 839 villor och 26 425 bostadsrätter under februari 2018 – april 2018. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2017 – januari 2018. Årssiffran är en jämförelse mellan februari 2017 – april 2017 och februari 2018 – april 2018.

Fakta

Prisutveckling bostäder

Kalmar län

Bostadsrätter tre månader -6,1%

Bostadsrätter tolv månader -3,1%

Medelpris kronor per kvadratmeter 17 154 kr

Villor tre månader 1,7%

Villor tolv månader 1,0%

Medelpris kronor per kvadratmeter 15 489 kr

Visa mer...