Skådespelaren: ”Visste inte om att barnet hade autism”

Kalmar Artikeln publicerades
Skådespelare Lasse Åkerlund är ångerfull, men menar att han borde ha blivit förvarnad om att det fanns en flicka med autism i publiken. Pressbild från föreställningen.
Foto: Pressbild
Skådespelare Lasse Åkerlund är ångerfull, men menar att han borde ha blivit förvarnad om att det fanns en flicka med autism i publiken. Pressbild från föreställningen.

Kajsa Hedins snart femåriga dotter, som har autism och en intellektuell funktionsnedsättning, tyckte om barnteatern och gav ifrån sig ljud. Då avbröt sig skådespelaren och ifrågasatte vem det var som egentligen skulle låta. Ett beteende som har väckt starka reaktioner. Nu svarar skådespelaren själv på kritiken.

– Det är otroligt tråkigt att jag betedde mig som jag gjorde.

Lasse Åkerlund har jobbat med barnteater sedan 80-talet och i lördags besökte han Kalmar stadsbibliotek för att spela föreställningen Godnattstund. I publiken fanns ett 50-tal personer, däribland Kajsa Hedin och hennes dotter.

Dottern som har autism gör ljud ifrån sig när hon blir glad och då hon tyckte om föreställningen gav hon ifrån sig ett brummande ljud. Då avbröt sig skådespelare Lasse Åkerlund mitt i en mening och frågade ifall det var han eller hon som skulle låta?

Något som Kajsa Hedin reagerade väldigt starkt på.

– Jag tog väldigt illa vid mig. Hon gör ljud ifrån sig när hon blir glad och han ifrågasatte henne, sa hon i en kommentar till Östra Småland efteråt.

När Östra Småland på måndagen når skådespelare Lasse Åkerlund är han ångerfull.

– Det är otroligt tråkigt att jag betedde mig som jag gjorde, men till mitt försvar så är det väldigt svårt för mig att veta vilken publik jag har.

Åkerlund menar att han inte visste om att det fanns ett barn i publiken med autism.

– Det hade varit annorlunda om mamman hade berättat om sitt barn för mig. Hade jag vetat att jag spelade teater för ett barn med autism då hade jag inte betett mig som jag gjorde.

Kajsa Hedin och hennes dotter kom tillsammans med en grupp döva barn, och att det fanns döva barn i publiken, det visste Åkerlund om.

– Det är därför jag genomförde föreställningen långsammare än normalt så att teckentolken skulle hänga med. Så jag kan anpassa mig utifrån min publik, men då måste jag veta vad det är för publik jag har. Hur ska jag veta att ett barn har autism om ingen berättar det för mig?

Enligt Åkerlund så var det i grunden inget fel på hans beteende.

– Om det hade varit ett barn som inte hade autism och som gjorde ljud ifrån sig så hade mitt sätt att reagera inte varit problematiskt.

Han säger att han gärna hade pratat med mamman efteråt, men att hon försvann snabbt och att han istället fick reda på dotterns tillstånd via kvinnan som hade hand om de döva barnen.

– Samtidigt förstod jag det som att ljudet var av välmående och att hon gillade pjäsen så det tar jag med mig. Men det är tråkigt att det blev så här, särskilt då det hade kunnat undvikas om hon bara hade kommunicerat med mig innan föreställningen.