Skälbys killingar föddes på självaste julafton

Kalmar Artikeln publicerades
Här står mamma get med sin son Jesus som föddes den 25 december.
Foto:Lindah Tisjö
Här står mamma get med sin son Jesus som föddes den 25 december.

När svenska folket som bäst satt och tryckte i sig av julmaten och med lite tur fick träffa tomten så föddes systrarna Eva och Maria på Skälbys 4H-gård. Och dagen efter såg även Jesus dagens ljus.

I vanliga fall brukar Skälbys killingar födas framåt vårkanten, men den här gången var bocken lite extra het på gröten.

– Kocko har bott tillsammans med korna, men lyckades ta sig in till getterna och smög sig på lite tidigare än planerat, säger Desirée Sjöström, djuransvarig på Skälby 4H-gård.

Det var getterna Moa och Lissas tredje förlossning och allting gick bra.

– Oftast sköter de ju det hela själva. Det är första gången som det kan bli lite problem. Speciellt förlossningar hos djur med lite längre ben kan vara problematiska, då de kan fastna eller trassla in sig i varandra, säger Desirée Sjöström.

Killingarna fick sina bibliska namn direkt då de föddes och det gamla temat på kändisar frångicks. Tidigare år har killingarna och lammen bland annat fått namn som Henrik Schyffert, från "Killinggänget" och Anders Bagge.

Utseendemässigt är det lätt att skilja killingarna åt, men än så länge så är de för små för att ha visat sina olika personligheter.

– När killingarna är i besöksverksamhet så blir de oftast väldigt sociala. Likaså om mammorna är orädda, som Moa och Lissa är, säger Desirée.

Några andra djurungar är troligtvis inte på gång just nu.

– Kanske att vi väntar griskultingar, men det vet vi inte då det är svårt att se om grisar är dräktiga eller inte. Men vi hade en galt som smet in för ett tag sedan, så vi får se, säger Desirée.