Skanska: "Det är obegripligt”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Skanska är en multinationell byggkoncern vars huvudkontor finns i Stockholm. Olle Rundgren, kommunikationsansvarig i Sverige, tycker att det är obegripligt att Matti Bäckström på AMW påstått att det fanns asbestfria badrum på Smålandsgatan i Oskarshamn.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Skanska är en multinationell byggkoncern vars huvudkontor finns i Stockholm. Olle Rundgren, kommunikationsansvarig i Sverige, tycker att det är obegripligt att Matti Bäckström på AMW påstått att det fanns asbestfria badrum på Smålandsgatan i Oskarshamn.

Byggjätten Skanska, som anlitade AMW Industri- & Skadeservice, bekräftar att samtliga badrum på Smålandsgatan skulle saneras som om det fanns asbest i dem. Trots att AMW påstår att vissa badrum var fria från asbest.

Östra Småland/ Nyheterna har tidigare rapporterat om den tidigare saneraren Johannes Junkka som beordrades av sin tidigare arbetsgivare, AMW Industri- & Skadeservice, att sanera ett stort antal badrum i Oskarshamn som det fanns asbest i, trots att han saknade asbestutbildning.

När Östra Småland / Nyheterna kontaktade Matti Bäckström, vd på AMW, bekräftade han att Junkka arbetat med den aktuella saneringen, men påstod att Junkka enbart sanerat badrum där det inte fanns asbest.

– Vi sätter inte folk på asbestsanering om de inte har rätt utbildning. Jag tror inte att han vistats i de badrum som det varit asbest i, sa Matti Bäckström.

– Han måste ha blandat ihop det och varit i vanliga badrum som det inte fanns asbest i. Detta är helt omöjligt och har aldrig hänt.

Att det skulle finnas vissa badrum som var fria från asbest överensstämmer emellertid inte med Skanskas syn på saken. Inför stambytet på Smålandsgatan gjorde Skanska ett antal stickprover i de 58 badrummen och cirka hälften av proverna gav utslag på asbest.

– Vi tog då ett samtal med vår beställare, HSB, och berättade att vi hittat så pass mycket asbest att det var rimligt att hantera samtliga badrum som att det fanns asbest i dem. Så blev även beslutet, säger Olle Rundgren, kommunikationsansvarig för Skanska Sverige.

Fast Matti Bäckström på AMW påstår att Johannes Junkka enbart arbetade i badrum utan asbest?

– Det är för mig obegripligt för vi har varit väldigt noga med att samtliga badrum ska saneras som om det fanns asbest i dem. Det var den instruktion som vi gav entreprenören och där finns inget tvivel.

Rundgren avböjer att svara på följdfrågor om Bäckströms citat utan hänvisar frågorna till AMW-chefen. Däremot konstaterar Rundgren att Skanska tidigare anlitat AMW och att inga oegentligheter iakttagits. Inte heller på Smålandsgatan bevittnades några oegentligheter avseende AMW:s sanering.

– Området med asbest ska vara förseglat för att inte asbestdammet ska komma ut och naturligtvis är det svårt för våra egna yrkesarbetare att se om någon i det slutna utrymmet inte har rätt skyddsutrustning på sig.

– Däremot kan jag säga det att om vi ser något konstigt, att man slarvar med luftslussar eller liknande, så reagerar vi omedelbart för säkerhet står väldigt högt på vår agenda, säger Rundgren, med särskild betoning på ordet väldigt.