Skar man i halsen med glasflaska - får sänkt straff

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Polisen

Under ett bråk utanför Max i Kalmar skar 32-åringen en tjugoårig man i halsen med en glasflaska och dömdes först för mordförsök. Men efter överklagan till hovrätten ändras domen till grov misshandel och halverar fängelsestraffet.

I somras hamnade två sällskap i bråk utanför Max på Trädgårdsgatan, då en 37-årig kvinna uttalade sig nedsättande om personer med utländsk bakgrund.

Bråket eskalerade och en 23-årig man hamnar på sina knän på marken, varpå den 32-åriga mannen ställer sig bakom och började skära i halsen på 23-åringen med en avbruten hals av en glasflaska. 23-åringen lyckades fly platsen och kördes med ambulans till länssjukhuset. Skadorna visade sig vara lindriga, såren efter skären var högst någon centimeter djup.

Något 32-åringen dömdes för vid Kalmar tingsrätt i december 2018, domslutet var mordförsök och straffet skulle då bli fem års fängelse.

När parterna möttes igen i hovrätten yrkade åklagaren på att hovrätten skulle skärpa straffet, 32-åringen yrkade på att bli frikänd, eller åtminstone dömd till något mildare än försök till mord samt att slippa betala skadestånd till 23-åringen.

23-åringens enda yrkande i hovrätten var att den 32-åriga mannen fullt ut skulle betala det skadestånd tingsrätten dömde ut.

Hovrätten konstaterar att ”I viss mån måste det också ligga NN till last att han aktivt sökt upp [23-åringen] och att han dessförinnan sett till att beväpna sig med den trasiga flaskhalsen.”

Hovrätten är osäker kring faktumet att gärningen begicks med ett uppsåt där 32-åringen ska ha varit likgiltig kring ifall 23-åringen skulle avlida av den typen av våld. Därför gör man flera avväganden. Eftersom skadorna varit få, relativt begränsade och inte krävt någon omfattande vård kan inte den medicinska utredningen förklara med vilken kraft 32-åringen skar.

Dessutom har utredningen inte kunnat bevisa att det uttalades någon sorts dödshot i samband med misshandeln.

Något som också talar för att 32-åringen inte var ute efter att mörda 23-åringen, eller åtminstone varit likgiltig inför att han skulle kunna dö, är att han haft all möjlighet att följa efter 23-åringen efter att han flydde. Vilket inte skedde utan 23-åringen kunde ta sig ifrån platsen med ambulans.

Dessutom har hovrätten här i åtanke att 32-åringen menat på att han i ett tidigare skede velat avstyra det bråk som startades av den 37-åriga kvinnan.

Därför ändrar hovrätten domen och sänker straffet. Men man poängterar samtidigt att 32-åringen visat ”en särskild hänsynslöshet och råhet genom att angripe denne med den avslagna flaskhalsen”. Misshandeln bedöms som grov på grund av att våldet skulle kunna leda till betydligt allvarligare skador.

Därför blir påföljden ett fängelsestraff på två år och tre månader och att betala ett skadestånd på 83 256 kr till den 23-åriga mannen.