Skatteplanering säger Alfsson om vindkraftköp

Rockneby Artikeln publicerades
Kalmarhems köp av vindkraftverk i Rockneby kallades skatteplanering av Toralf Alfsson (SD). Vindkraftverket på bilden har inget med saken att göra.
Foto:Johansen, Erik
Kalmarhems köp av vindkraftverk i Rockneby kallades skatteplanering av Toralf Alfsson (SD). Vindkraftverket på bilden har inget med saken att göra.

Kalmarhems köp av en del av vindkraftverket i Rockneby skapade debatt på kommunstyrelsen.

– Det är skatteplanering, menade Toralf Alfsson (SD).

Kalmarhems planerade köp av en del av vindkraftverket i Rockneby för 1,8 miljoner kronor uppskattades inte av oppositionspartierna i kommunstyrelsen. Samtliga partier utom majoriteten och Miljöpartiet var emot och krävde att frågan skulle beredas vidare innan beslut togs.

– Har ni undersökt möjligheterna att i stället välja solenergi, menade Carl-Henrik Sölvinger (L).

– Det är ett kryphål i lagstiftningen som man utnyttjar här. Märkligt att majoriteten ägnar sig åt skatteplanering, sa Toralf Alfsson.

Anledningen till att Kalmarhem vill köpa vindkraftverket är de ändrade momsreglerna som trädde i kraft 1 januari. Den som yrkesmässigt producerar eller levererar el ska betala energiskatt. Men genom att köpa verket i Rockneby kommer Kalmarhem upp i en generatoreffekt på över 125 kW och uppfyller kravet som elproducent.

Därför slipper de undan en momskostnad på 850 000 kronor om året.

– Vi måste komma upp i effekt för att slippa momskostnaden och har valt vind för att det går fort att komma i gång. Så engångskostnaden på 1,8 miljoner kronor tjänar vi snabbt in på de minskade momskostnaderna, sa Kalmarhems vd Per Stephani.

– Vi väljer vind för att snabbt få effekt. Om vi väntar ett eller två år så ger det stora förluster, säger Roger Holmberg (S) som är ordförande i Kalmarhems styrelse.

Men Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var inte nöjda med den förklaringen.

– Det här känns som en rent ekonomisk affär. Hur det uppnås är ointressant. Varför skulle Kalmarhem inte kunna köpa två andelar i Törneby solcellspark i stället för en för totalt 1,1 miljoner kronor? Då skulle man spara 700 000, sa Carl-Henrik Sölvinger (L).

– Det är skatteplanering och det varnades också för det på Kalmarhems styrelsemöte. Men då var det ingen som reagerade, sa Per Dahl (M) som är vice ordförande i Kalmarhem.

Toralf Alfsson menade att Kalmarhem borde ägna sig åt sin kärnverksamhet.

– Att man har solceller på husens tak känns helt okej. Däremot är det fel i princip att köpa in sig i ett vindkraftverk. Dessutom är det här ekonomiska kryphålet väl känt så jag är övertygat om att det kommer stoppas snart.

Efter votering där majoritetens linje vann beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta att Kalmarhem ska genomföra köpet.