Skatteproblem för Anna Hedh

Kalmar Artikeln publicerades
Anna Hedh får backning från Skattemyndigheten.
Foto: Linda Tisjö
Anna Hedh får backning från Skattemyndigheten.

Den tidigare EU-parlamentarikern Anna Hedh från Kalmar och ett antal av hennes kollegor från Bryssel får sina deklarationer ändrade av Skattemyndigheten.

Det är inte första gången som Anna Hedh får backning av skattegranskarna. Samma sak har hänt två gånger tidigare.

– Det handlar om att jag och några av mina kollegor kryssat i fel ruta på blanketten, säger Anna Hedh. Skillnaden är var inkomsterna ska beskattas.

Eftersom det görs avräkningar mellan Sverige och Bryssel blir det ingen förändring av skattebeloppet. Rent konkret har parlamentarikerna inte tagit upp arvodet från Europaparlamentet till beskattning i Sverige, vilket de måste göra trots att de betalat unionsskatt.

I praktiken har felet ingen betydelse. Det blir ingen förändring av skatten.

– Blanketterna och rätt omfattande och jag har säkert ringt tre gånger och frågat. Men ändå blev det fel. Det är ju inte bra. Men det är inget medvetet och inget som är gjort för att gynna mig. Det är ju inget som undanhållits.

Förutom Anna Hedh ändrar skattemyndigheten deklarationerna för hennes tidigare kollegor Aleksander Gabelic (S), Anders Sellström (KD) och Jakop Dalunde (MP). Varje år är det några parlamentariker som tvingas konstatera att de deklarerat fel. Den mest namnkunnige som gjort samma fel är förre KD-ledaren Alf Svensson.

Men kan inte partierna ställa upp med hjälp från kunniga revisorer när sådana här känsliga dokument ska sammanställas, så behöver det inte bli de här problemen?

– Några sådana tjänster finns inte. Och det är klart, men kan ju tycka att vi borde kunna fylla i en blankett.

Anna Hedhs arvode från Europaparlamentet var 1 068 869 kronor, den skatt som beslutet berör ligger på 235 009 kronor.