Skickade 27 000 fakturor på noll kronor

Kalmar län Artikeln publicerades
Region Kalmar Län har skickat ut 27 000 fakturor med krav på noll kronor till patienter i länet.
Foto: Mats Holmertz
Region Kalmar Län har skickat ut 27 000 fakturor med krav på noll kronor till patienter i länet.

Region Kalmar län har skickat ut 27 000 fakturor på noll kronor till patienter som besökt sjukvården. I vissa fall har det till och med kommit en negativ faktura, alltså att regionen är skyldig dig pengar.

– Det handlar om ett tekniskt fel hos en av våra leverantörer, säger Yvonne Elmerkind på ekonomiservice på Region Kalmar län.

– Den som fått en sådan faktura kan bara kasta den.

En mängd förvånade patienter har hört av sig till regionen efter att de öppnat kuvertet med den ovanliga fakturan. Tills slut blev anstormningen av frågor så stor att det numera informeras om fakturafelet redan med en telefonsvarare i växeln.

– Vi vet inte riktigt vad som orsakat felet, säger Yvonne Elmerkind. Men det tycks vara så att de som fått den här nollfakturan varit på ett vårdbesök som man redan betalat.

– Då registreras det som ett nollbelopp på kontot. Men det behöver patienten inte få en skriftlig bekräftelse på. Man vet ju att man betalat. I det här fallet har det ändå skickats ut ett papper.

27 000 fakturor med krav på noll kronor har skickats från Region Kalmar län.
27 000 fakturor med krav på noll kronor har skickats från Region Kalmar län.

I några fall har det till och med varit ett negativt belopp på fakturan. Men tyvärr går det inte att använda det för att få gratis sjukvård. Även dessa fakturor är ogiltiga.

Varje postfaktura kostar regionen 5:50. Det blir 148 500 kronor för de 27 000 utskicken. Riktigt så mycket blir emellertid kostnaden inte, eftersom några fakturor skickats elektroniskt.

– Vem som ska stå för den extra kostnaden är ännu inte utrett, säger Yvonne Elmerkind.

Sedan 2015 betalas all sjukvård i Kalmar län på faktura som skickas ut efter besöket. Det finns inte möjlighet att betala direkt vid besöket.